Rodeókajak-pályát építenének szatmáriak a Szamoson

Új vízi sportot honosítana meg a Decebal híd alatti folyószakaszon pár szatmári hobbi-kajakos. Az ötlet egyik kezdeményezője szerint a rodeókajakozás turisztikai látványosság is lehetne.

rodeokajak halaszHétfőn találkoznak a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetőjével azok az amatőr sportolók, akik egy rodeókajak-pályát szeretnének kiépíteni a Szamos jobb partján, a Decebal híd lábánál.

Halász Attila, a vízi-rodeó pálya építésének egyik kezdeményezője a Friss Újságnak elmondta, komoly terveik vannak, éppen ezért hivatalos keretek között képzelik el a kivitelezést, ezért kért mára találkozót az igazgatóság vezetőjétől. A környezetvédelmi hivatalban arra szeretnének választ kapni az evezősök, milyen engedélyek kellenek ahhoz, hogy nekikezdhessenek a pálya megépítéséhez, illetve milyen hatóságokat kell felkeresniük, ha minden illetékes hozzájárulását meg kívánják szerezni ügyükhöz.

Békéssy Erzsébet, a megyei környezetvédelmi igazgatóság vezetője részéről az érdeklődés állítólag megvan, maga is életrevaló ötletnek tartja a kajakos terveit, sőt a hajózható Szamos-tervek szerves részét képezheti a part menti rodeó-kajakos létesítmény. A rodeópálya nem csak a sport szempontjából hozhat változatosságot Szatmárnémeti életében, de a turisztika esetében is, hiszen ha nézőteret is sikerült építeni a pálya mellett az ártérben, akkor a közönséget is odavonzhatnának a rodeókajakosok.

rodeokajak

— Az elvárásaink nem eget verőek — tért ki a részletekre Halász. — A Decebal hídtól jobbra, a Szamos jobb partján, a part közvetlen közelében egy tízszer tízes mederszakaszt kellene 1-2 méterrel mélyítenünk, egy kövekből kirakott vízterelőt és az ezen átfolyó víz számára egy buktatót készítenünk. A rodeó-kajakozás lényege, hogy a buktatón átömlő víz olyan hullámot vet, amelyiket meglovagolva érdekes mutatványokat lehet csinálni egy speciális rodeó-kajakban ülve. Ilyet még nem láthattak a szatmárnémetiek, hiszen a rodeó-kajakozás még Romániában is gyerekcipőben járó, ám Nyugaton már népszerű vízi sportág.

Kimaradt?