A közigazgatási törvénykönyv RMDSZ-javaslatra tiltja, hogy a köztisztviselő diszkrimináljon

Az RMDSZ javaslatára kezdeményezésére a közigazgatási törvénykönyv tartalmazni fog a köztisztviselők magatartására vonatkozó olyan előírásokat, amelyek egyértelműen előírják számukra az alapvető emberi jogok betartását és tiltják a megalázó bánásmódot, mindennemű diszkriminációt.

Erről a tervezetet megvitató parlamenti különbizottság tagja, Cseke Attila számolt be vasárnap. Tájékoztatása szerint szintén RMDSZ-javaslatra a testület törölte azokat a cikkelyeket, amelyek bonyolították volna a köztisztviselői állások elfoglalását.

Mint ismert, a héten a parlamenti különbizottság elfogadta a tervezetről szóló jelentést. Az RMDSZ módosításait is tartalmazó jogszabály hétfőn kerül a szenátus plénuma elé.

 „Volt már arra példa, nem is egy sajnos, hogy köztisztviselők etnikai vagy más alapon diszkrimináltak, megalázó bánásmódban részesítettek állampolgárokat. A hasonló esetek jövőbeni elkerülését célozzák módosító javaslataink. Ezután már a köztisztviselői vizsgának is kötelezően kell tartalmaznia az alapvető emberi jogokra, egyenlő bánásmód elvére vonatkozó kérdéseket” – fogalmazott a szenátor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?