Elrendelték a kötelező kitelepítést Hawaii egyes részein

Elrendelte a kötelező kitelepítést helyi idő szerint csütörtökön Harry Kim, Hawaii szigetének polgármestere azokon a területeken, amelyeket legsúlyosabban veszélyeztet a Kilauea vulkán kitörése.

A kötelező evakuálást egy nagyjából 17 tömbnyi területen rendelték el, ahova már korábban betört a láva. Az érintett részeken már korábban azt javasolták az embereknek, hogy önként keressenek maguknak máshol menedéket. Az új intézkedés értelmében viszont letartóztatják azt, aki 24 órán belül nem távozik.

A Leilani Estates nevű lakónegyedből a polgári védelem adatai szerint eddig mintegy 2000 ember költözött ki május 3., a vulkán kitörése óta. A közelben mintegy két tucat helyen szivárog a láva, amely már 75 otthont elemésztett. A magmafolyam miatt az elektromos és távközlési vezetékek működése is megszakadt.

A repedésekből emellett nem pusztán olvadt kő szivárog, hanem a rések gyakorlatilag szakadatlanul öntik magukból a mérgező kén-dioxidot is. A Kilauea kráteréből pedig rendszeresen elő-előtör a hamu, ami súlyos légzési nehézségeket okoz az érintett területeken élőknek. A geológusok azt mondják: fogalmuk sincs, meddig tarthat még a kitörés.

„Semmi nem utal arra, hogy a dolgok elcsitulnának” – nyilatkozott Wendy Stovall, az Amerikai Földtani Intézet vulkanológusa.

Kapcsolódók

Kimaradt?