Nyomoz a DIICOT a Schweighofer Holzindustrie négy igazgatója ellen

Hat személy - köztük a Schweighofer Holzindustrie radóci és szászsebesi gyárának négy igazgatója - ellen indított büntetőjogi kivizsgálást a szervezett bűnözés és elleni ügyészség (DIICOT) a nyomozóhatóságokhoz közel álló források szerint.

Az Agerpres információi szerint a DIICOT közbeszerzési eljárások elcsalása, adócsalás, tisztességtelen verseny, illegális favágás miatt vizsgálódik az említett személyekkel kapcsolatban.

Az ügyben szerdán 23 házkutatást végzett a DIICOT Suceava, Hunyad, Fehér, Bihar és Brassó megyében. Házkutatásokat végeztek a Schweighofer Holzindustrie bukaresti székházában, valamint ugyanezen vállalat szászsebesi és radóci gyáraiban is.

A nyomozóhatóságok szerint 2011-től kezdődően több személy bűnszervezetet hozott létre, hogy bizonyos erdészeti hivataloknál szervezett közbeszerzési eljárásokat csaljanak el, ezáltal jelentős mennyiségű faanyaghoz jutva, amelyet aztán fafeldolgozó üzemben dolgoztak fel. A közbeszerzések során egyes kereskedelmi egységeket eltávolítottak a faanyagra kiírt közbeszerzési eljárásból, és helyettük másokat vettek fel a listára.

Ügyészségi források szerint a kivizsgálások során kiderült, hogy bizonyos famennyiségeket nem vezettek be a könyvelésbe, ráadásul a faanyag egy része illegálisan kitermelt erdőkből származott. A bűnszervezet tagjait köztisztviselők segítették a törvényszegésben.

A bűnszervezet mintegy 25 millió euróval károsította meg az államot - állítja a DIICOT.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?