Nagyszerű hírt kaptak az egyetemisták: erősödik az Erasmus-program

A korábbi összeg kétszeresére, 30 milliárd euróra emelné az Erasmus-program finanszírozását az Európai Bizottság (EB) a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetési ciklusban – jelentették be szerdán Brüsszelben.

A testület tájékoztatása szerint ebből 25,9 milliárd euró jutna az oktatás és a képzés területére, 3,1 milliárd az ifjúságpolitikára, 550 millió pedig a sportra.

A bizottság növelni kívánja a kedvezményezettek számát; a büdzsé megduplázásával becslések szerint csaknem 12 millió ember támogatása válik lehetővé 2021 es 2027 között. A lehetőség a diákok mellett például a gyakornokok, az oktatók, a trénerek, az ifjúságsegítők, a sportedzők és a szakképzésben részt vevők előtt is nyitott. Ez a jelenlegi ciklusban regisztrált résztvevők számának háromszorosát jelenti. Emellett utazási tapasztalatokkal is erősítenék az európai identitást a DiscoverEU elnevezésű új kezdeményezéssel.

A testület kiemelt hangsúlyt fektetne a jövőben az olyan tanulmányi területekre, mint a megújuló energia, az éghajlatváltozás, a környezetmérnökség, a mesterséges intelligencia és a formatervezés. Mint írták, fontos cél a különböző társadalmi hátterű emberek bevonása és az erősebb kapcsolatok kiépítése a világ többi országával.

Tavaly volt a felsőoktatási csereprogram fennállásának 30. évfordulója. Indulása óta több mint 9 millióan vettek részt a programban. Több mint 5 millióan, köztük 3,3 millió diák részesült külföldi egyetemi oktatásban. A résztvevő országok száma időközben 11-ről 33-ra emelkedett, és 169 partnerország is csatlakozott hozzájuk.

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot tett arra is, hogy növeljék 1,85 milliárd euróra az európai kulturális és kreatív ágazatokat és audiovizuális alkotásokat támogató Kreatív Európa program költségvetését.

A keretköltségvetést és az új szabályokat a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Kapcsolódók

Kimaradt?