Megoldódhat a birtoklevelek körüli patthelyzet

Könnyített eljárásban telekelhetik a lakóházakat, udvarokat és kerteket a közeljövőben, amennyiben a képviselőház is megszavazza döntéshozó fórumként az RMDSZ földtörvényt módosító javaslatait - olvasható a szövetség hírlevelében. 

„Feloldódhat a birtoklevelek körüli patthelyzet. Erdélyben, de az egész országban is komoly problémákat okoz egy-egy ingatlan tulajdonjogának rendezése, gyakorlatilag teljesíthetetlen adminisztratív eljárásokra és papírmunkára van szükség ahhoz, hogy egy személy a mindenkori lakóházát udvarát vagy telkét telekelhesse” – mutatott rá Császár Károly, az RMDSZ Maros megyei szenátora azt követően, hogy a szenátus elsőházként szavazta meg a szövetség 1991/18-as számú földtörvényt módosító javaslatait. A benyújtott módosításokat Tánczos Barna és Császár Károly szenátorok dolgozták ki.

Császár Károly elmondta, hogy nemrégiben egy általa végzett felmérés értelmében csak Maros megyében a megyei földosztó bizottsághoz beérkezett, a beltelkekre vonatkozó tulajdonjogi kéréseknek 99 százaléka még mindig nincs megoldva, tekintettel a jelenlegi telekkönyvezésre vonatkozó szabályozások ellentmondásokat tartalmazó előírásaira, így mielőbb fel kell oldani ezt a patthelyzetet.

„Amennyiben a parlament alsóházában is megszavazzák a földtörvény módosításait, úgy csaknem három évtizede tartó, áldatlan helyzetre sikerül a gyakorlatban is alkalmazható jogi megoldást találni. Számos olyan eset van, amikor nem kerülhet egy ingatlan a valós tulajdonos nevére, mert a létező telekkönyvekben tulajdonosként az állam szerepel, vagy mert a ház körüli udvar és kert korábban nem képezte államosítás tárgyát, így arról csak a mezőgazdasági regiszterben vannak információk. Ha átmegy a módosításunk, akkor a valós tulajdonosoknak könnyebb lesz bizonyítaniuk a tulajdonjogukat, és a megyei hatóságoknak kötelességük lesz a törvény értelmében mielőbb telekelni az ingatlant” – fogalmazott a szenátor, majd hozzátette, hogy a módosítások értelmében a telekkönyvezési procedúrában elfogadott bizonyítékként tekintenek majd a szomszédok nyilatkozatára, a mezőgazdasági nyilvántartás alapján kibocsátott igazolásra vagy az adózási tanúsítványra.

Kimaradt?