Asszonyok és lányok, Amerika veletek van

Az Egyesült Államok külügyminisztere, John Kerry a nemzetközi nőnap alkalmából írt köszöntőjének magyarországi közlésére a hvg.hu-t kérte meg.John-Kerry

Az Egyesült Államok külügyminisztereként eltöltött első hetem során abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy találkozhattam bátor burmai nők egy csoportjával. Ketten közülük korábban politikai foglyok voltak, és bár valamennyien hihetetlen nehézségeket éltek meg, mind elszántak voltak – hogy oktatást és szakképzést biztosítsanak lányoknak, munkát adjanak a munkanélkülieknek, és tegyenek a civil társadalom megerősítéséért. Semmi kétségem nincs afelől, hogy ezután is a változást fogják szolgálni, és az eljövendő évek során elhozzák a fejlődést közösségeik és hazájuk számára.

Az ilyen alkalmak emlékeztetnek minket arra, miért olyan fontos, hogy az Egyesült Államok továbbra is világszerte együtt dolgozzék kormányokkal, szervezetekkel és magánszemélyekkel azért, hogy megvédje és kiterjessze a nők és lányok jogait. Mert – ahogy az Egyesült Államokban sem – a világ feszítő gazdasági, társadalmi és politikai problémáit egyszerűen nem lehet a nők nélkül megoldani.

A Világgazdasági Fórum szerint azok az országok, ahol férfiak és nők közelebb vannak ahhoz, hogy egyenlő jogokat élvezzenek, gazdasági szempontból sokkal versenyképesebbek, mint azok, ahol a nemek közötti szakadék miatt a nők nehezebben vagy egyáltalán nem jutnak egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, nem választhatók hivatalokba, és nem juthatnak el a piacra. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete hasonlóképpen úgy becsüli, hogy ha a női gazdálkodók ugyanúgy hozzá tudnának jutni a vetőmagokhoz, műtrágyához és a technikához, mint ahogy a férfiak, 100 millió emberrel, 150 millióra lehetne csökkenteni az alultápláltak számát a világban.

Ám ennek ellenére a nőket és a lányokat még mindig túl sok társadalomban és túl sok családban alulértékelik, megtagadják tőlük, hogy iskolába járhassanak, és gyerekként házasságra kényszerítik őket. Túl sok ilyen élet hunyt ki, és túl sok változott meg örökre a nemi alapú erőszak miatt. Két lány apjaként el sem tudom képzelni azt a fájdalmat, amit a Nirbhayaként megismert fiatal nő szülei szenvedtek el, amikor huszonhárom éves orvostanhallgató lányukat meggyilkolták egy újdelhi buszon, csak azért, mert nő volt. Vagy Malala Yousafzai, a pakisztáni kislány szüleinek érzéseit, akiknek gyermekét szintén a buszon lőtték le szélsőségesek, csak azért, mert iskolába akart járni. De inspirál engem Malala rendíthetetlen kitartása az ügye mellett, és inspirál Nirbhaya eltökéltsége, aki haldokolva is az igazságszolgáltatás kezére akarta juttatni támadóit, csakúgy, mint a lányok édesapáinak bátorsága, amellyel szót emelnek lányuk és minden nő érdekében.

Egyetlen ország sem tud előrejutni, ha népe felét az út szélén hagyja. Ezért hisz abban az Egyesült Államok, hogy a nemek egyenlősége kulcsfontosságú kérdés közös céljaink, a gazdasági fejlődés, a stabilitás és béke elérésében, és ezért gondoljuk, hogy a nők és lányok ügye kulcsfontosságú befektetés az USA külpolitikájában.

Számunkra befektetés a női vállalkozók képzése és segítése, hogy ezzel ne csak saját családjuk felemelkedését, hanem hazájuk gazdasági növekedését is elősegítsék. Befektetés a lányok oktatása, hogy ezzel megmeneküljenek a rájuk kényszerített korai házasságtól, kitörjenek a szegénység ördögi köréből, hogy közösségük vezetői és aktív állampolgárok legyenek. A lányok és nők oktatásának, illetve a forrásokhoz való hozzájutásuknak kiterjesztése a következő nemzedék egészségét és oktatását is javítani fogja.

Világszerte együtt dolgozunk partnereinkkel azon, hogy jobban óvjuk az anyák egészségét, megerősítsük a női gazdálkodókat, és hogy megelőzzük, illetve kezeljük a nemi alapú erőszakot, hiszen minden társadalomnak hasznára válik, ha a nők egészségesek, biztonságban vannak, és munkájukkal, vezetői képességeikkel és kreativitásukkal hozzájárulnak a globális gazdasághoz. Az amerikai diplomaták mindenhol azon dolgoznak, hogy a nőket teljes mértékben bevonják a béketárgyalásokba és biztonsági erőfeszítésekbe, mert ha a nők tapasztalatai, aggodalmai és meglátásai is szót kapnak, ez segít megelőzni a jövőbeni konfliktusokat, és tartósabb békét épít ki.

A mai nap, a nemzetközi nőnap az ünneplésé. De ez az a nap is, amikor újból el kell köteleznünk magunkat amellett, hogy véget vetünk az egyenlőtlenségnek, amely a világ minden táján akadályozza a fejlődést. Lehet és kell vállalnunk ezt a kötelezettséget – azért, hogy lányaink félelem nélkül utazhassanak a buszon, hogy a minden nővérünkben jelen lévő fantasztikus képességek termőre forduljanak, és hogy minden nő és lány teljes mértékben meg tudja valósítani önmagát.

 

Kimaradt?