Újabb hat hónapos megbízatást kapott Daniel Horodniceanu a DIICOT élén

Hat hónapig Daniel Horodniceanut bízta meg Augustin Lazăr legfőbb ügyész a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vezetésével. Jelenleg is ő tölti be a tisztséget, mandátuma azonban május 19-én lejár.

A legfőbb ügyészség közleménye szerint Horodniceanu ideiglenes kinevezése május 19-étől november 19-éig tart.

A DIICOT vezetői tisztségére ketten pályáztak: Daniel Horodniceanu jelenlegi főügyész és Felix Bănilă, a Bákó megyei ügyészség ügyésze. Múlt hét végén vizsgáztak, majd hétfőn Tudorel Toader igazságügyi miniszter közölte, Felix Bănilát javasolja a tisztségre, és elküldte erre vonatkozó javaslatát a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM).

Az érvényben lévő jogszabályok szerint a DIICOT főügyészét az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára, a CSM láttamozásával. A főügyész mandátuma három évre szól, és csak egyszer újítható meg.

Tudorel Toadert sok bírálat éri, amiért Felix Bănilára esett a választása. Robert Cazanciuc volt szociáldemokrata igazságügyi miniszter közölte: nem érti utódja döntését, hiszen a bákói ügyész korábban soha nem dolgozott a DIICOT-nál.

Kapcsolódók

Kimaradt?