Egy lépéssel közelebb kerültek a kolozsváriak a Szamos-part belakásához

Egy lépéssel közelebb kerül Kolozsvár ahhoz, hogy a legtöbbet kihozza a Szamos-partból. 

Májusi ülésén a helyi tanács 14 olyan iratcsomagot fogadott el, amely a folyóparton levő parcellákra vonatkozik és ezek telekkönyvezési helyzetét rendezi. A területen egy szabadidős övezetet tervez létrehozni az önkormányzat, a telkek helyzetének rendezése révén sikerült megtenni az ehhez szükséges első lépést. 

Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester arra emlékeztetett, a tavaly kiírt A Szamos újragondolása - Rethink Someş című ötletbörze nyertes pályázata alapján fog megújulni a folyópart. Mint felidézte, a Szamos partjának rehabilitációjára az önkormányzat és az Országos Építészkamara (OAR) erdélyi szervezete közös pályázatot írt ki tavaly. A 11 pályamunkából egy spanyol cég elképzelése került ki győztesen. 

„A tervek lényege visszaadni a Szamos-partot a gyalogosoknak, és kihasználni Kolozsvár egy olyan adottságát, amellyel nem sok város büszkélkedhet, és amelyet már így is túl sokáig hagytunk kihasználatlanul” - mondta az alpolgármester, akinek meggyőződése, hogy a Szamos egy újabb attrakció lehet mind a városlakók, mind a turisták számára. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a tervek kivitelezésére az idei költségvetésből 25,5 millió lejt különítette el az önkormányzat.

Kapcsolódók

Kimaradt?