Bajuszverseny lesz Marosvásárhelyen március 15-én

A közelgő nemzeti ünnep alkalmából bajuszversenyt tartanak Marosvásárhelyen. A megmérettetésen mindenféle arcszőrzettel versenybe lehet szállni.

A bajuszverseny apropóját az adja, hogy az 1848-as szabadságharc után a bajusz és a szakáll a passzív ellenállás jelképévé vált, ezért különösen alkalmas éppen ezen az ünnepen figyelmet szentelni az arcszőrzetnek.

bajszosoksztgyTöbb évszázaddal ezelőtt a magyarok hozták divatba Európában a bajuszt. Mégis, manapság a fiatal férfiak túlnyomó többsége inkább borostás, vagy pedig valamilyen szakállt visel. A március 15-ei ünnepen kicsit az 1848 után szimbolikussá vált bajuszt is népszerűsítenék a szervezők, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezetei, akik most először hirdettek meg bajuszversenyt.

A megmérettetésre várják az évtizedek óta növesztett bajuszok vagy a néhány hete viselt szakállak tulajdonosait is, sőt az arcszőrzettel nem rendelkezőket is, ha pótolják hiányosságukat festéssel vagy más módon.bajszosgyerek

A versenybe a következő kategóriákban lehet nevezni: 1. bajusz; 2. bajusz, szakáll; 3. vendég bajusz, szakáll (ide bárki nevezhet festett vagy ragasztott bajusszal is).

A bajuszverseny március 15-én zajlik az egy napra Pilvax Kávézóvá alakult Múzeum Kávéházban 17 órától, amikor is „szakértő” zsűri vizslatja és értékeli az arcszőrzeteket.

Kimaradt?