Kövesi leváltása: halasztotta döntését az alkotmánybíróság

Az alkotmánybíróság május 30-ra halasztotta annak  az óvásnak a tárgyalását, amelyet azért nyújtot be a kormány, mert az államelnök nem járult hozzá Laura Codruţa Kövesi menesztéséhez a korrupcióellenes ügyészség (DNA) éléről – közölte csütörtökön Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke.

Az ügyben az alkotmánybíróságon  felszólaló Tudorel Toader igazságügyi miniszter kifejtette: Klaus Johannis döntése megakadályozza egy megkezdett folyamat befejezését, és ezáltal alkotmányos jellegű jogi konfliktust idéz elő a két intézmény között.  Az államelnök korábban arra hivatkozva utasította vissza az igazságügyi miniszter DNA-főügyész leváltására vonatkozó kérését, hogy ez politikailag nem időszerű.

Toader kitartott amellett, hogy ő jogi és menedzseri hiányosságok miatt kérte a főügyész leváltását, míg Johannis a politikai időszerűséget hozta fel érvként. Az igazságügyi miniszter szerint az alkotmánybíróságnak a döntéssel együtt a követendő eljárást is meg kellene jelölnie, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset. Toader azt is kifogásolta, hogy az elnök bármikor és bármilyen okra hivatkozva megbuktathat egy folyamatban lévő törvényes eljárást.

Az Államelnöki Hivatalt képviselő Simina Tănăsescu elnöki tanácsos kifejtette: Klaus Johannis álláspontja, miszerint nem váltja le a DNA főügyészét, nem idéz elő alkotmányos természetű konfliktust, hanem az államelnöki jogkörnek megfelelően lezár egy folyamatot. „Az államelnök hozott egy adminisztratív döntést, amellyel semmit nem akadályozott, hanem lezárt egy eljárást. Nincs szó tehát intézményközi konfliktusról” – hangsúlyozta az alkotmánybírók előtt Simina Tănăsescu. Az elnöki tanácsos arra is rámutatott: a Viorica Dăncilă miniszterelnök által benyújtott óvásból nem derül ki, hogy pontosan miben áll az intézményes konfliktus, amelyre hivatkozik.

Az alkotmánybírósághoz április 23-án benyújtott kifogás szerint alkotmányossági konfliktus alakult ki egyrészt az igazságügyi miniszter és az államfő között, másrészt a kormánya és az Államelnöki Hivatal között. A konfliktust az idézte elő, hogy az államelnök ellenezte a korrupcióellenes főügyész tisztségből való felmentését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?