Az egész ország imádja a sepsiszentgyörgyi kórház népnevelő videóját

Rövid idő alatt rendkívül népszerű lett a sepsiszentgyörgyi kórház kézmosás fontosságát népszerűsítő, műtőben táncolós videója.

A Dr. Fogolyán Kristóf sürgősségi kórház május 5-én – a kézhigiénés világnapon - osztotta meg Facebook oldalán azt a videót, amelyben orvosnak öltözött táncosok a kórház egyik műtőjében táncolnak, miközben a koreográfiában a kézmosás fontosságára utalnak. A sepsiszentgyörgyi kórház felkérésére a helybéli Tanulók Háza „One Beat” tánccsoportja és az Emlékgyár filmes csoport, térítésmentesen készítette a táncos videót.

A videó sikere minden marketinges és közösségi média szakértő álma lehetne, hiszen rövid idő alatt virálissá vált, cikkünk megjelenésekor már több mint 600 megosztásnál és 78 000 megtekintésnél jár és folyamatosan növekszik a nézői és megosztói száma. A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója András Nagy Róbert érdeklődésünkre elmondta: az intézmény saját fórumain, eligazítókon, ellenőrzésekkor folyamatosan emlékeztetik az egészségügyi dolgozókat a kézmosás fontosságára, de szerették volna más formában is megfogalmazni ezt az üzenetet, ezért találták ki a műtőben táncolós videót.

A kórházigazgató elmondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint a kórházi személyzet sokszor időhiány, hanyagság vagy egyéb okok miatt nem mos kezet annyiszor és olyan módon, ahogyan kellene. A genfi oktató kórház több éve kidolgozta a helyes kézmosás öt lépését, amelyet felkarolt és ajánl az Egészségügyi Világszervezet is.

Ez szerint „először nedvesítsük meg a kezünket, használjunk meleg vizet. Szappanozzuk be a kezünket! Ehhez megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is. Dörzsöljük át a kezünket legalább 20 másodpercig. Mossuk meg a tenyeret, a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét és a köröm alatti részt is (ehhez körömkefét is használhatunk). Öblítsük le a kezünket bő, folyó vízzel. A kézmosást követően kerüljük az agyonhasznált törülközőket. Ha nem áll rendelkezésre tiszta és száraz törülköző, részesítsük előnyben a papírtörlőt, vagy a falra szerelt kézszárítót”, áll a WHO ajánlásában.

András Nagy Róbert szerint a táncos koreográfiát elkészítő Molnár Enikő és tánccsoportja a helyes kézmosásnak ezt az 5 lépését mutatja be a videóba. A kampányvideót három nyelvű – magyar, román, angol - üzenettel osztotta meg a kórház: „A te kezedben van! Ments életeket, moss kezet. Mert a kezed tisztasága számít!”

Kimaradt?