Konferencián idézik fel Kolozsváron az erdélyi magyarság két világháború közti történetét

Nagy-Románia száz évvel ezelőtti megalakulása alkalmából kétnapos történészkonferencia kezdődött hétfőn Kolozsváron, amelyen az erdélyi magyarság két világháború közötti történetét idézik fel magyarországi és erdélyi magyar történészek.

A nagyváradi Szacsvay Akadémia kezdeményezésére a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) által szervezett konferencia az első abban a sorozatban, amellyel az erdélyi magyarság át kívánja tekinteni romániai történetét a román centenáriumi évben. Amint Szabó Ödön történész, RMDSZ-es parlamenti képviselő, a nagyváradi Szacsvay Akadémia vezetője megnyitójában jelezte, Románia megkésett a centenáriumi rendezvényeivel, így az erdélyi magyarok szervezik az első történészkonferenciát, az elmúlt évszázad első 25 évére tekintve vissza.

Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke köszöntőjében kifejezetten jó hírnek mondta, hogy Románia 2020-ig tolja ki centenáriumi rendezvényeit, mert így a trianoni döntés évfordulója is beleesik a román megemlékezések sorozatába, és az erdélyi magyaroknak is több idő jut centenáriumi üzenetük megfogalmazására, megismertetésére.

A politikus hangsúlyozta, a román centenárium évében nem a "magyar szenvedéstörténetet" akarja elismételni az RMDSZ, hanem egy új román-magyar párbeszéd elindításához szeretne hozzájárulni a konferenciasorozattal, amelynek előadásait a száz év erdélyi magyar kronológiájával együtt román nyelven is meg szeretnék jelentetni, és a többi centenáriumi rendezvényével.

Keszeg Vilmos néprajzkutató, az EME elnöke kijelentette: a konferencia előadásai keretet adhatnak az arra irányuló erdélyi törekvésnek, hogy minden település, minden család beillessze a saját történetét a történelembe.

A konferencia programjában olyan előadók szerepelnek, mint Borsi-Kálmán Béla, Romsics Ignác, Bárdi Nándor, K. Lengyel Zsolt, Ablonczy Balázs, Sárándi Tamás, L. Balogh Béni, és Nagy Mihály Zoltán. 

Kapcsolódók

Kimaradt?