Kiszivárgott a restitúciós törvény: licit alapján kárpótolnak

A kormány kötelezettséget vállal arra, hogy legkésőbb 2017-ig valamennyi ingatlan-visszaszolgáltatási kérelmet elbírálnak – ezt írja többek között elő az a törvénytervezet, amelyet szerdán tárgyal első olvasatban a Ponta-kabinet.

A jogszabályt a HotNews szerezte meg. E szerint a restitúció több szakaszban, pontrendszer alapján történne. A törvény alapelve az, hogy – elsősorban helyi szinten – a visszaszolgáltatásnak természetben kell történnie.

Ezt elősegítendő valamennyi közigazgatási egységben helyi bizottságok létesülnek a visszaszolgáltatható ingatlanok (épületek és telkek) felleltározására. Az országos kataszteri hivatalra hárul az a feladat, hogy 2014. március elsejéig helyi és megyei szinten összevesse ezeket az adatokat a visszaszolgáltatási kérelmekkel.

Ha ez is megtörtént, a hely bizottságoknak kötelességük kiállítani 2016 januárjáig a visszaszolgáltatható ingatlanok tulajdonjogi bizonylatait a restitúciót kérelmezők számára. Azokat a tulajdonosokat, akik természetben nem kaphatják vissza az ingatlanjukat, egy úgynevezett országos ingatlanalapból kárpótolják.sedinta

Ezt megelőzően a visszaigényelt, ám vissza nem szolgáltatható ingatlan a piaci értékének megfelelő pontszámot kap. Hasonlóképpen pontszámot kapnak az ingatlanalapban szereplő épületek, telkek, mezőgazdasági területek is. A tulajdonost vagy örökösét a visszaigényelt ingatlan pontszámának megfelelő értékű ingatlannal, licit alapján kárpótolja az állam az ingatlanalapból. Ez a művelet 2016. január elsejétől kezdődik.

Pénzbeli juttatást az az igénylő kap, akit nem sikerült az ingatlanalapból kárpótolni. Az illetőnek azonban bizonyítania kell, hogy legalább három liciten részt vett, ám pontszámait nem sikerült ingatlanra váltania. A román állam ebben az esetben arra vállal kötelezettséget, hogy évente a szóban forgó ingatlan értékének tíz százalékát fizeti ki kárpótlásként az igénylőnek.

Mint ismert, a kormány parlament előtti felelősségvállalással készül elfogadni a restitúciós törvényt. Az idő azért sürgeti, mert az Európai Emberjogi Bíróság áprilist szabta meg határidőnek a jogszabály módosítására. Az RMDSZ jelezte, még ezen a héten beterjeszti a saját törvénytervezetét.

Kimaradt?