A pesti kis elefánt elköltözik Magyarországról

A korábbi hírekkel ellentétben mégis része lesz az európai tenyészprogramnak a budapesti állatkert sztárja, Asha. Ezért hároméves kora körül a Valentin-napon született elefántborjút elviszik Magyarországról – közölte Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője

elefantka kint

– Ez a program arra hivatott, hogy egész Európában koordinálja az elefántok szaporítását, és sehol ne forduljon elő rokontenyésztés. Így Asha olyan helyre kerülhet, ahol alkalmas „vőlegény” található számára. Persze korai még erről beszélni, olyan mintha egy csecsemőnél azt találgatnánk, ki lesz a házastársa és hol fog dolgozni – magyarázta Hanga Zoltán.

Több európai állatkert, köztük a szintén elefántborjúval büszkélkedő koppenhágai állatsereglet szakembereivel is konzultáltak a hazai szakértők az elefántbébi cseperedésével kapcsolatban. Az indiai elefántok tenyésztési programjában számtalan európai állatkert vesz részt, ugyanakkor éppen a nemzetközi összefogás miatt kell majd Ashának elköltöznie Magyarországról.

elefantka anyuval

Ugyanakkor az ország kedvencének szüleitől további utódokat remélnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy tenyészpár esetén az elefánttehén 3-5 évente képes újabb borjút világra hozni. Így Assam és Angéle nászából is remélhetők további borjak. Ha ez sikerül, akkor a jelenlegi keretek között nem is férne el a budapesti állatkertben az elefántállomány.

Kimaradt?