Folytatódik a huzavona Biharban: a PNL-frakció feltételekhez köti a költségvetés megszavazását

A liberálisok hétfőn bejelentették: a szerdai tanácsülésen csak akkor szavazzák meg Bihar megye költségvetését, ha teljesülnek a feltételeik. A PNL-frakció azt kéri, hogy az önkormányzatoknak járó támogatásokat arányosan osszák el, valamint átláthatóságot követel a felekezetek és civil szervezetek támogatásában.  

A Nemzeti Liberális Párt Bihar megyei frakciója hónapok óta húzza-halasztja Bihar megye költségvetésének a jóváhagyását. Ilie Bolojan Bihar megyei PNL-elnök és Ionel Avrigeanu frakcióvezető hétfőn közölte: feltételeik elfogadásáig nem hagyják jóvá a büdzsét, bár sajnálják az alkalmazottak „valós és vélt” gondjait, amit ez a lépés okoz, tették hozzá.

A PNL többek között azt nehezményezi, hogy a támogatások kiosztásánál a megyei tanács előnybe részesíti a PSD-ALDE-RMDSZ koalíció színeiben politizáló polgármesterek által vezetett önkormányzatokat, ezért azt kéri, hogy a polgármesteri hivataloknak jutó támogatások 75 százalékát arányosan osszák el, politikai hovatartoztástól függetlenül, a maradék 25 százalékot pedig saját belátása szerint osszon szét a tanács vezetése.

A frakció továbbá átláthatóságot követel a felekezetek és civil szervezetek támogatásában. A sajtótájékoztatón Bolojan elmondta, a liberális vezetés négy év alatt (2012–2016) adott 700 ezer eurónyi támogatást civileknek, a jelenlegi vezetés pedig egy év alatt osztott ki ugyanennyi pénzt.

A költségvetés tervezetéhez módosító javaslatot egyébként nem nyújtottak be a liberálisok.

A lakosságnak elege lett

Az eredménytelen tanácsüléseknek többek között az is a következménye, hogy a megyei tanács és az annak alárendelt intézmények dolgozói már áprilisban is csak fizetésük 65–70 százalékát kapták meg. Ezért elindították a kétnyelvű Itt vagyunk/Suntem prezenți Facebook-oldalt, ahol például a büdzsé el nem fogadásának következményeiről posztolnak, illetve ugyanitt toborozzák a nagyváradiakat, hogy vegyenek részt a szerdai tanácsülésen, ahol újabb alkalom nyílhatna arra, hogy megszavazzák a költségvetést.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?