Feszültség és aggodalom Marosvásárhelyen az egyetemegyesítés miatt

Csendes gyertyás tüntetéssel tiltakoztak csütörtök este a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar diákjai a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesülése ellen. Álláspontjuk szerint az intézmény vezetősége nem tájékoztatta őket érdemben a készülő döntésről. A fúziót a MOGYE román diákjainak jelentős hányada is ellenzi.

A MOGYE magyar tagozatain több mint 1400 hallgató tanul, legtöbbjük ellenezte a két egyetem egyesülését. Véleményüket az ügyről nem rejtették véka alá: az egyetem épülete előtti kedd esti és csütörtök esti gyertyás tüntetésen kívül a közösségi oldalakon is kifejtették aggodalmukat. Volt olyan tanuló, aki felháborítónak tartotta azt, hogy a képviselők és tanáraik véleményét figyelmen kívül hagyták a döntéshozatalkor.

„Odajutottunk mára, hogy szavunk nincs. Talán úgy tesznek, hogy meghallgatják nézeteink, de talán ez a minimális lépés is csak annak köszönhető, hogy csendben maradjunk mert szót kaptuk. Egyéb célja nincs, mivel sem szavazás, sem tüntetés, sem semmilyen mozgalom nem változtat par ember döntésén a több ezer diák szava ellenére SEM!” – vélekedett egy elsőéves orvostanhallgató.

Ez megerősítették a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) képviselői is. Tájékoztatásuk szerint a magyar diákokat és tanárokat nem tájékoztatták kellőképpen az egyesülésről döntő keddi szenátusi ülés előtt, ahol találkoztak a MOGYE rektorával. „A keddi napig sem a diákokkal, sem a tanárokkal nem találkozott nyilvánosan a rektor úr, ugyanakkor a korábbi szenátusi üléseken sem volt napirenden az egyesülés. Az információhiány alapja egyértelműen az, hogy a diákságot érdemben nem tájékoztatták” – nyilatkozta Ladányi Emmánuel, az MMDSZ elnöke és a MOGYE diákszenátora.

Román diákok is ellenzik

De nem csak a magyar tagozatos diákok ellenzik az intézményegyesítést. Egy negyedéves román fogorvosi hallgató szerint a Petru Maior Egyetemmel való fúzió lehet, hogy hasznos lesz 30 múlva, de jelenleg ez a lépés a MOGYE színvonalát rontja. „Az ARACIS minősítése szerinti B kategóriás tanintézmény egyesült egy D kategóriással, amilyen semmilyen szempontból nem racionális döntés. A legnagyobb fájdalmam pedig azt, hogy egyedül a magyar tagozat nyilvánította ki nem tetszését (eredmény nélkül), pedig a diákok, nemzetiségtől eltekintve ellenezték a fúziót” – fogalmazott a hallgató.

Az U.M.F. Campus nevű Facebook-csoportban, amelynek közel 4400 román és magyar orvosis hallgató a tagja, László Nimród – szintén MOGYE diákszenátor – még április 13-án, pénteken indított egy szavazást az egyetemegyesítés témájában. A rögtönzött közvélemény-kutatás eredményeként a szavazáson résztvevők nagy része, köztük több mint 1000 román diák sem támogatja a fúziót.

Tiltakozik az OMDSZ

Az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetséggel (MMDSZ) és a többi magyar egyetemista szervezettel együtt tiltakozik a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesítése ellen. A diákszervezetek csütörtökön közzétett állásfoglalása szerint a fúzió veszélybe sodorja az anyanyelven való oktatást, a magyar tagozat döntőképességét, illetve az egyetlen magyar nyelvű orvosképzést az országban.

 „A magyar egyetemista diákszervezetek együttesen ellenzik a két egyetem egybeolvasztását, és felszólítják Valentin Popa tanügyminisztert, hogy ne engedélyezze az egyesítést. Az OMDSZ kiáll a MOGYE magyar diákjai mellett, és együttesen szeretnék megakadályozni az egyesítés továbbvitelét”– mondta Andacs Zsolt Levente, az OMDSZ nemrégiben megválasztott elnöke.

Az országos diákszervezet vezetője szerint a magyar oktatók és diákok érdeke egyértelműen az, hogy fennmaradjon a magyar tagozat, sőt törvény szerinti önállóságát is megkapja. Az egyetemegyesítést követően kétség kívül gyengülne a magyar tagozat érdekképviselete, ugyanis a Petru Maior Egyetem bekebelezésével növekedne a román diákság száma, ezáltal még kevesebb százalékban lennének jelen a döntéshozatalban a magyar nyelvű diákok és tanárok – szögezi le az OMDSZ.

Megtámadható a közigazgatási bíróságon. Az első lépés, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem oktatói és diákjai, akiknek van perbeli minőségük, az egyetem szenátusának döntését a közigazgatási bíróságon megtámadják. Mi ebben őket támogatjuk – hangsúlyozta a Marosvásárhelyi Rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke rámutatott: jogászok segítségével utánanéztek, hogy a közigazgatási bíróságon megtámadhatják-e a MOGYE szenátusának döntését. Az RMDSZ azért nem tudja ezt meglépni, mert nincs perbeli minősége. A szaktárcánál is próbálkoztak, amely az egyetemi autonómia elvére hivatkozva azt mondta, hogy a Petru Maior bekebelezése a két fél dolga, amelybe nem tudnak beleszólni.

További változások várhatók

További változásokat is hozott az idei tanév az egyetemisták számára: a jövő évtől a román tankönyveket és tananyagokat egységesen lefordítják a szaktanárok, így egyforma tananyagokból írják majd a román, magyar és angol tagozatos diákok a vizsga teszteket. Van olyan diák, aki még nem tudja, hogy ez jó vagy rossz döntés az egyetemi vezetők részéről: „az idei év már rengeteg újdonságot hozott, amiket most nem tudunk megítélni, hogy jó lesz, vagy csak ront” – nyilatkozta a Maszolnak.

A diákok nem attól tartanak, hogy ők nem végezhetik el anyanyelvükön a tanulmányaikat, hanem attól, hogy gyerekük 20-30 év múlva nem tehetik meg ugyanezt: „…Amitől tartok az az, hogy a valamikor minőségi orvosi oktatás feledésbe merül itt, Marosvásárhelyen, s a helyét átveszi egy felszínes, pénzügyi javakat előtérbe helyező egyetem” – nyilatkozta portálunknak egy másodéves orvosis hallgató.

(Címlapofotó: Portik Vilmos)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?