Mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia annak, akinek ilyen kocsija van

Megelégelték a biztosítók, hogy a jobboldali volánnal rendelkező gépkocsik az országos átlagnál több balesetet okoznak, ezért arra kérik a hatóságot, hogy tiltsák be ezek használatát, illetve drágítsák meg esetükben a kötelező gépjármű-biztosítást és a CASCO-t.

Hetente több száz jobboldali kormánnyal rendelkező gépkocsit hoznak be Nagy-Britanniából, bár a közlekedésbiztonsági hatóságok többször figyelmeztettek már, hogy ezek vezetése komoly kockázattal jár.

Legutóbb Buzău megyében okozott súlyos balesetet egy ilyen gépkocsi vezetője, két ember élve égett halálra.

Mădălin Roşu, a gépkocsi biztosítók országos szövetségének elnöke szerint a jobboldali volánnal rendelkező autók növelik a baleset kockázatát. „Ez olyan, mintha eldöntenénk, hogy holnaptól csak hátrafele megyünk és ezt mindenki természetesnek fogadná el. Nem, ki kell mondanunk, hogy ez veszélyes. Ahogy a jobboldali volán is és ezért a biztosításnak is drágábbnak kellene lennie ezeknek a kocsiknak az esetében” – fogalmazott. Többször kérték már a Gépjármű-nyilvántartási Hivatalt (RAR), ne engedélyezze a Nagy-Britanniából behozott autók forgalomba íratását, de arra hivatkozva utasították el kérésüket, hogy ez diszkriminatív lenne.

A hatóságok azt se tudják, hogy jelenleg hány ilyen gépkocsi van a romániai utakon, ugyanis legtöbbjük brit vagy bolgár rendszámmal rendelkezik. A RAR tavaly 25 ezer, idén pedig már 6 ezer jobboldali kormányos autót vett nyilvántartásba.

Megoldást jelenthet a kormány átköltöztetése is baloldalra, viszont ez a munkálat akár 5 ezer euróba is belekerülhet, ami sok esetben a kocsi árának a kétszeres is lehet.

Kimaradt?