A vallásszabadság első kinyilvánításának 450. évfordulójáról emlékeznek meg Bukarestben

Magyar és román nyelvű istentisztelettel, könyvbemutatóval és kiállítással emlékeznek meg szerdán és csütörtökön Bukarestben arról a 450 éve Tordán tartott erdélyi országgyűlésről, amely 1568. január 13-án a világon elsőként iktatta törvénybe a vallás- és lelkiismereti szabadságot.

Az unitárius egyház, amely a vallásszabadság évének nyilvánította 2018-at, a jubileumi év kiemelt állomásának tekinti Bukarestet: a kétnapos ünnepségekre a kolozsvári püspökség és teológia egy legalább húsztagú küldöttsége érkezik a román fővárosba - tudta meg az MTI a Magyar Unitárius Egyház püspökétől.

Bálint Benczédi Ferenc elmondta: a jubileumi ünnepségsorozat egyik fontos célja az, hogy minden kis unitárius egyházközösséget „megmozgassanak”, és felmérjék, mennyire ragaszkodnak elődeik hitéhez. Bukarestben 80-100 tagot számlál az unitárius közösség, amelynek havi rendszerességgel tart istentiszteletet a szász evangélikus templomban egy Brassóból vagy Kolozsvárról odalátogató lelkész.

A püspök rámutatott: a vallásszabadság nem csak az unitáriusoké, ezért a bukaresti Calvineumban tartandó szerdai magyar, illetve csütörtöki román nyelvű istentiszteletre, a Balassi Intézetben szerda este megnyitandó, az unitárius egyház négy és fél évszázados történetét ismertető kiállításra, illetve a hungarológiai intézet tanáraival közösen kiadott A lelkiismeret szabadsága és a szabadság lelkiismerete című román nyelvű tanulmány- és esszékötet csütörtöki, a Román Kulturális Intézetben tartandó bemutatójára a testvérfelekezetek képviselőit is várják.

„Az a cél, hogy ne csak az unitárius közösség ünnepeljen, hanem mindenki, akikkel együtt élünk, érezzék magukénak ezt a szellemi kincset” - mondta a püspök.

Felidézte: februárban az Országgyűlés egyhangúlag fogadta el azt a jogszabályt, amely a vallásszabadság napjává nyilvánítja Magyarországon január 13-át. Az erdélyi történelmi magyar egyházak a 450. évfordulón közösen kezdeményezték, hogy a magyar, a román és az európai parlament foglalja határozatba a tordai ediktum méltatását, a román és a magyar parlament pedig nyilvánítsa január 13-át a vallásszabadság emléknapjává. A felkérésre egyelőre csak Budapest reagált.

Kapcsolódók

Kimaradt?