Vízszennyezés a Maroson: a Hunyad megyei szakaszon három gátat epítettek

A Fehér megyei Bezsán település mellé, nem messze a marosnémeti hőerőműtől, telepítettek három felszívó gátat a Maroson, hogy felfogják annak a tonnányi transzformátorolajnak a maradékát, ami a radnóti hőerőműből pénteken ömlött a folyóba.

A hétfő reggeli adatok szerint az olajfolt nem látható egyértelműen, elképzelhető, hogy a Fehér megyei Alkenyérre telepített gát felszívta a szennyeződést.

A környezetvédelmi őrség és a Hunyad megyei vízgazdálkodási igazgatóság szakemberei szerint a szennyezés szemmel nem látható, azonban mintát vettek a vízből, ugyanakkor továbbra is készültségben állnak - nyilatkozta Hunyad megye prefektusa, Fabius Kiszely.

A prefektus elmondta, a Maros Hunyad megyei szakaszán nem figyeltek meg halpusztulást és egyéb szennyezésre utaló jelet sem, így elképzelhető, hogy a felsőbb folyásra telepített felszívó gátak megakadályozták az olajfolt terjedését.

Mint ismert, az olaj pénteken ömlött a Marosba, miután elrepedt a radnóti hőerőmű egyik transzformátorának olajteknője. Az első becslések szerint egy tonnányi olaj ömlött a folyóba, ám a vállalat nem jelentette az incidenst. A baleset 11-12 óra tájt történhetett, az incidenst egy horgász fél kettőkor jelentette az 112-es egységes hívószámon, miután több olajfoltot látott a vízen úszni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?