FRISSÍTVE: Jégeső-űző rendszere lesz Szatmár megyének

FRISSÍTVE: Országos premiernek számít az a talajgenerátoros jégeső-elhárító rendszer, amely Szatmár megye 44 különböző településén és területén ezüst-jodid párologtatásával „űzi el” majd a jégesőt. A Ro-Hu programban nyertes pályázat finanszírozási szerződését csütörtökön írta alá Pataki Csaba megyei tanácselnök a romániai fejlesztési minisztériummal.

Évszaktól függetlenül, a jégeső óriási károkat okoz és hatalmas pusztítást visz végbe termésben, épületekben, gépkocsikban s Szatmár megyének az elmúlt években igencsak bőven kijutott az égi csapásból. Az utóbbi száz év egyik legnagyobb természeti katasztrófájaként emlegetett például eperszezon teljében, 2015 május végén, alig 15 perc alatt sepert végig a megye északi részén, Kökényesden és környékén, megsemmisítve 400 hektár epret (a termés szinte 100 százalékát), 500 hektár kukoricát, 200 hektár kalászost és 100 hektár zöldségest.

Ha nem is ez a jégverés volt „az utolsó csepp” a pohárban, de nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy megfogalmazódjon: most már valóban komoly lépéseket kell tenni e természeti csapás elhárítása érdekében — a konkrét lépést végül Pataki Csaba tanácselnök tette meg, amikor tavaly májusban a Román-Magyar Határon Átnyúló Program keretében a benyújtotta talajgenerátoros jégeső-elhárító rendszer finanszírozását célzó pályázatot, a magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálattal (OMSZ) közösen.

Ennek értelmében a megye 44 pontjára helyeznek majd el konténerhez hasonló készülékeket, azaz ezüst-jodid párologtatókat (ez a légtérbe jutva magához vonzza a a vízrészecskéket, így a vízpárából sok apró jégszem keletkezik, melyek pozitív tartományba érve egyre kisebb méretűre zsugorodnak, vagy teljesen elolvadva eső formájában jutnak a földre), amelyek a magyarországi leveleki és napkori meteorológiai radarral és annak jelzéseivel lesznek összekötve.

Az 1,5 millió euró összértékű (melyből Szatmár megye 866 722 eurós támogatás kap), „Silver — Mitigating the negative effects of hail in Satu Mare county” megnevezésű pályázatot ez év januárjában pozitívan bírálták el, a maximálisan megszerezhető 100 pontból 95 pontot kapott meg, majd március végén a  Szatmár Megyei Tanács és a magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), pontosabban dr. Radics Kornélia elnök aláírta az együttműködési megállapodást is Szatmárnémetiben.

Csütörtökön pedig Pataki Csaba tanácselnök aláírta a finanszírozási szerződést a romániai fejlesztési minisztériummal is, ugyanis a projekt 13 százalékát az országos alapból  finanszírozzák, a tanács önrésze alig 2 százalék (17 343 euró), a fennmaradó 85 százalék pedig vissza nem térítendő támogatás.

„Remélem már idén megkezdődik a  jégeső-elhárító rendszer felszerelése. Készülnek a tervek, a polgármesterekkel előzőleg egyeztettünk a készülékek kihelyezéséről és érthető módon igencsak türelmetlenül várják már őket, hiszen „egy gombnyomással” elhárítható lesz a vész — csak az időjárás-előrejelzésre kell figyelniük, hogy mikor kell bekapcsolniuk őket. Hasonló rendszer sikeresen működik már Franciaországban, Horvátországban és Magyarországon is, Romániában viszont Szatmár megye az első, ahol ilyen lesz működtetve, aminek nagyon örvendek” – fogalmazott a tanácselnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?