Sikeresen mozgósítottak a magyarországi választásokra Csíkban

Mérleget vont az RMDSZ Csíki Területi Szervezete a magyarországi választásokon való részvétellel kapcsolatban. A szervezet által három héttel ezelőtt megnyitott Magyar Ügyek Házában a voksolási időszakban ezrek kértek segítséget az azonosító nyilatkozataik helyes kitöltésében, de a csíki falvakban is sikeres volt a mozgósítás.

Alcsíkon és Felcsíkon mintegy 20 ezer embernek segítettek valamilyen formában leadni a levélszavazatát a magyarországi április 8-i választásokat megelőzően, a 20 ezerből 16 ezer szavazatot a területi szervezet képviselői juttattak el a konzulátusra, míg a fennmaradó 4 ezret személyesen dobták be a szavazásra jogosultak – tájékoztatott Becze István, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke.

A csíki falvak közül a legnépesebb község, Csíkszentdomokos lakói szavaztak a legtöbben, közel 800-an, ezt követte Csíkszentgyörgy 709 szavazattal, Csíkkarcfalva 617 vokssal, majd Csíkszenttamás, Csíkszentmihály, Szépvíz, Madéfalva és Csíkszentsimon.

Érdekesség, hogy a Csíkszentgyörgyhöz tartozó tanyafaluban, a hegyekben található Csinódon száz százalékos volt a részvétel, éppen száz szavazásra jogosult személy adta le a voksát.

Mintha helyhatósági választások lettek volna

Az egyes települések polgármesterei személyes tapasztalataikról számoltak be szerdán a sajtónak a csíkszeredai Magyar Ügyek Házában. Mindannyian kifejtették, hogy szívügyüknek tekintették a választásokon való részvétel népszerűsítését. Hozzátették, többen panaszkodtak, hogy nem kapták meg postán időben a levélcsomagjukat, ugyanakkor az emberek többsége elismerően nyilatkozott a mozgósítással kapcsolatban, és hálásak voltak azért, hogy segítséget kaptak az azonosító nyilatkozatok helyes kitöltésében. A polgármesterek azt mondták, biztosak benne, hogy minden nyilatkozatot helyesen töltöttek ki.

Csíkkarcfalva polgármestere, Gábor Tibor megjegyezte a szavazáson való részvétel nagyjából megegyezett a helyhatósági választásokéval, mint mondta, őt magát is meglepte, hogy több mint 500-an voksoltak.

Szorosabb gazdasági együttműködést remélnek Magyarországgal

Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke szerint a politikát szavazatokban mérik, a csíki RMDSZ-szervezet pedig rendkívül jól teljesített ezúttal. Meglátása szerint ennek azért is van nagy jelentősége, mert Kelemen Hunor stratégiai partnerséget kötött a Fidesszel, ezért a mozgósítással nem vallottak szégyent.

„A Fidesz-KDNP győzelme újabb kétharmados többséget hozott a frakció számára. Ehhez a külhoni magyarok szavazatai ezúttal nem járultak hozzá, hiszen a Magyarországon leadott szavazatokkal már megvolt az arány. Reméljük, hogy a mi szavazati jogunkban kételkedők beismerik, hogy ez a gyakorlat a normális minden európai országban. Romániában például senki nem feszegeti, hogy a Moldova köztársaságbelieknek is van szavazati joguk a román választások esetében. Az a véleményünk, hogy a magyar nemzet egységét nem kell és nem is szabad megkérdőjelezni” – fogalmazott a politikus.

Hozzátette, bízik abban, hogy a testvértelepülési és testvérmegyei kapcsolatok mostantól még szorosabbak lesznek, és nemcsak kulturális, hanem gazdasági szempontból is gyümölcsöző időszak előtt áll az anyaországi és a határon túli magyar közösség.

Emlékeztetett továbbá, hogy Magyarország és Románia a legfontosabb kereskedelmi partnerei egymásnak, és a szorosabbra fűzött magyar-magyar kapcsolatok remélhetően ezt tovább javítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?