Băsescu: érdemes Schengenért feláldozni korruptjainkat

A schengeni csatlakozás továbbra is Románia alapvető célkitűzése, amelynek eléréséért semmilyen áldozat – még a "korruptjaink feláldozása" – sem túl nagy – jelentette ki hétfő esti sajtónyilatkozatában az államfő. Traian Băsescu szerint a cél azért rendkívül fontos, mert teljesítésével az Európai Unió keleti határai megegyeznek majd Románia keleti határaival.

Az államfő ezért üdvözölte kormányfő hétfői kijelentését, miszerint Románia továbbra akar csatlakozni a schengeni övezethez, de Bukarest nem kér szavazást erről az uniós belügyminiszterek tanácskozásán. Ugyanakkor cáfolta Victor Pontának azt a meglátását, hogy a csatlakozás újabb halasztása a román munkaerő, valamint a romániai cigány kisebbség tagjainak a migrációja miatt merült fel az EU több tagállamában.base

„Egyetlen szóban összefoglalható Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának akadálya: korrupció” – fogalmazott Băsescu. Szerinte nem csak Németország vétózta volna meg az uniós belügyminiszterek csütörtöki tanácskozásán Bukarest csatlakozását, hanem „legkevesebb hét tagállam” a román igazságszolgáltatásról szóló jelentésbe (MCV-jelentés) foglalt hiányosságok miatt.

Szerinte a kormány jelen pillanatban nem tehet egyebet, mint tudomásul vegye egyes tagállamok ellenkezését, és megpróbálja elérni, hogy a román schengeni csatlakozás kérdése az uniós belügyminiszterek szeptemberi vagy decemberi tanácskozásán kerüljön ismét napirendre. „Az időpont attól függ, meddig tudja orvosolni a kormány az MVC-jelentésbe foglalt hiányosságokat” – mondta az államfő.

Arra az újságírói kérdésre, hogy államfőként milyen mértékben érzi magát felelősnek a schengeni kudarcért, Băsescu kijelentette: „Nem én tartok a kormányban bűnvádi eljárás alatt lévő minisztereket, nem én erősítettem meg a honatyák mentelmi jogát, nem én gyakorolok nyomást az igazságszolgáltatásra”.

Kimaradt?