Március 18-án szabadulhat Adrian Năstase

Március 18-án lesz az a fellebbezési tárgyalás, amelyen Adrian Năstase volt miniszterelnök feltételes szabadlábra helyezéséről dönthetnek - adta hírül hétfőn a Mediafax hírügynökség.

A volt miniszterelnök szabadon engedéséről első fokon már februárban döntöttek, de a korrupcióellenes ügyészség benyújtotta hétfőn fellebbezésének indoklását, a bukaresti törvényszék pedig március 18-ára tűzte ki a tárgyalás időpontját. Ha másodfokon is kedvező döntés születik Năstase számára, akkor elhagyhatja a börtönt.

Tavaly júniusban ítélték két év börtönbüntetésre a volt kormányfőt, aki korára és példás magatartására hivatkozva kérhette szabadon bocsátását.nasty masolat

Az első fokú ítéletben a bíróság úgy vélte, hogy Năstase bebörtönzése elérte célját, és a fegyenc soha nem hágta át a börtön szabályzatát. Ezzel szemben a korrupcióellenes ügyészség fellebbezésében úgy véli, hogy a politikus nem bánta meg tettét, hiszen internetes blogján - amelyre Nastase a börtönből is rendszeresen írt - többször az "ügyészek és a bírók ellen uszított".

 Năstasét azért ítélték el, mert 2004-ben illegálisan finanszírozta államelnökjelöltként választási kampányát.

Kimaradt?