Az önkéntesség növeli az élettartamot

Sokan vállalnak önkéntes munkát, vagy csak segítenek önként másokon, ami általában pozitív érzéssel társul. Ennek hosszú távon jótékony egészségügyi hatásai vannak, többek között az élettartam növekedése várható – egy tanulmány szerint.

onkent ebed

A tanulmány az első meta-analízis, amely az önkéntesség és a várható élettartam közötti kapcsolatot vette szemügyre 14 korábbi átfogó tanulmány összehasonlításával, amelyekbe 55 évnél idősebb felnőtteket vontak be.

onkent ultetes

Azt találták, hogy az önkéntesség az idősebb felnőtteknél mintegy 47 százalékkal csökkentette a mortalitást. Amikor a kutatók egyéb változókat is bevontak, mint a társadalmi-gazdasági helyzet, a családi állapot és az egészség, még akkor is 25 százalékos csökkenést mutattak a halálozási rizikófaktorok tekintetében. Ez a jótékony hatás még erősebb volt azok körében, akik vallási tevékenységet is kifejtettek.

onkent bohoc

Az önkétesség, a segítés ugyanis oxitocint, vagyis boldogság-hormont termel a szervezetben, emellett csökkenti a stresszt és javítja az egyén szociális hálóját. 

Kimaradt?