Mamutfog akadt egy rákhalász hálójába

Több mint tizenöt centiméter hosszú, háromszög alakú, barázdált felületű tárgyat lelt egy amerikai rákhalász a kotróhálójában a kavicsok és kagylók között. Mike Anderson sejtette, hogy mit fogott ki, mert a „tetején látni lehetett az idegvégződés nyílását".

Daniel Fisher, a Michigani Egyetem evolúciós biológusa megerősítette, hogy a New Hempshire szövetségi állam partjainál, Rye Harbor közelében rejtőzött szokatlan zsákmány valóban mamutfog, és valószínűleg egy gyapjas mamuté lehetett.

mamutfog

A hatalmas termetű állatok csaknem százötvenezer éven át kóboroltak Eurázsia és Amerika jéggel és hóval borított tájain, füves sztyeppéin. Különösen Észak-Amerika keleti részében szaporodtak el a jégkorszakban, amikor a tengerszint jóval alacsonyabb volt a jelenleginél, és a mai kontinentális talapzat még szárazföld volt. Az óriási, hat-nyolc tonnát is nyomó mamutok, amelyek marmagassága elérte a 4,2 métert, agyaruk hossza pedig az öt métert, tízezer évvel ezelőtt pusztultak ki.

Mike Anderson elárulta, már korábban is húzott ki furcsa dolgokat a vízből, köztük egy bálnacsigolyát, teknőskoponyát és egy hatalmas üzemanyagtartályt, amelyről először azt hitte, hogy valami kincsesláda, de a legősibb fogás mégiscsak ez a mamutfog.

Kimaradt?