A levélszavazat-nyilatkozatok kitöltésében segítenek Csíkszeredában

Megnyitotta kapuit Csíkszeredában az RMDSZ Csíki Területi Szervezete és az Eurotrans Alapítvány által működtetett Magyar Ügyek Háza. A Csíkszereda Magyarországi Főkonzulátusának Gál Sándor utcai székházával átellenben található épületben a magyarországi választásokra beküldendő levélszavazatokhoz tartozó azonosító nyilatkozatok helyes kitöltésében segítenek.

Az iroda megnyitóját hétfőn reggel tartották, ugyanis mostantól április hetedikéig szavazhatnak levélben a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők. Tóth László csíkszeredai főkonzul tájékoztatott, hogy azok, akik a szavazólapjukat a konzulátusra kérték, miután azt ott átvették, átmehetnek az utca másik oldalára, ahol a Magyar Ügyek Házában dolgozók segítenek a szavazatok leadásához szükséges adatok helyes kitöltésében. Ezek után a választó félrevonul és beikszeli azt a pártot, amelyre a szavazatát leadja, bezárja a borítékot, és összeállítják a konzulátuson található urnába bedobandó levélcsomagot.

„Ennek a munkának azért van nagy jelentősége, mert Erdélyből hozzávetőleg 150 ezren regisztráltak a választásokon való részvételre. A négy évvel ezelőtt leadott szavazatok mintegy 18 százaléka volt érvénytelen, ezt szeretnénk idén megelőzni” – jelentette ki Tóth László.

András Pál, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseleti választások lebonyolításáért felelős miniszteri biztosa elmondta, hogy a választásokon való részvételi regisztráció lezárult, és 378 622 Magyarország határain kívül élő személy került be a választási névjegyzékbe. Mint kifejtette, a négy évvel ezelőtti választások során három gyakori hiba miatt lett érvénytelen a szavazatok 18 százaléka: sokan nem megfelelően írták be anyjuk lánykori nevét, vagy elmulasztották aláírni az azonosító nyilatkozatot, illetve nem zárták le megfelelően a szavazatot tartalmazó kisebb borítékot.

„Felhívjuk a figyelmet, hogy mindenkinek saját kezűleg kell kitöltenie a levélszavazatát, és az, hogy mely pártra ikszel, szigorúan titkos. A Magyar Ügyek Házában kizárólag az azonosító nyilatkozat kitöltésében segítenek” – nyomatékosított a miniszteri biztos.

A konzulátus és a Magyar Ügyek Háza egyébként hosszított órarenddel tart nyitva a következő két hétben, húsvétvasárnap és húsvéthétfő kivételével reggel 6 és este 22 óra között fogadják a szavazni szándékozókat. Minden erre vonatkozó információ megtalálható a konzulátus honlapján, valamint a hivatalos Facebook-oldalán.

A központnak a választások után is szerepet szánnak

Becze István, az RMDSZ Csíki Terület Szervezetének ügyvezetője elmondta, hogy a Magyar Ügyek Házában a következő két hétben főként a levélszavazatok helyes kitöltésében segítenek, és egy időben körülbelül 15-20 személyt tudnak majd kiszolgálni. Hozzátette, a Minority Safepack – Európai Polgári Kezdeményezéshez is gyűjtik az álírásokat. A következő időszakban még 2800 személytől gyűjtenék be azokat.

A feladatokból az RMDSZ választott tisztségviselői is kiveszik a részüket, ugyanakkor minden alcsíki és felcsíki településen van egy kapcsolattartó személy, aki a szavazathoz szükséges azonosító nyilatkozat kitöltésében segít. Az illetékesek elérhetőségei ezen az oldalon találhatóak meg.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy a központ megnyitásának fontos szerepe lesz abban, hogy a leadott szavazatok érvényesek legyenek. Mint mondta, négy évvel ezelőtt a tapasztalatlanság, illetve a szigorú előírásoknak való megfelelési kényszer volt a magyarázat arra, hogy sok levélszavazat érvéntelen lett.

Tánczos Barna szenátornak meggyőződése, hogy a Magyar Ügyek Házában végzett munka eredménye meg fog látszani az érvényes szavazatok számán is. Hozzátette, hogy a választások után az iroda munkatársai a magyarországi pályázati kiírásokkal kapcsolatos tanácsokat adnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?