Lavinaveszély van két romániai hegységben

Lavinaveszély fenyeget a Retyezát és a Páring-hegységben, figyelmeztetnek a hegyimentők. 

Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei Salvamont hegyimentő-szolgálat vezetője arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napokban jelentős mennyiségű hó hullott, és a havazás továbbra is tart. „A felgyűlt hó egészen biztosan el fog indulni a völgy fele. Ezért kérjük a kirándulókat, hogy kerüljék a hegygerinceket és az olyan helyeket, ahol nagy mennyiségű hó gyűlt fel” – mondta Bodean. 

A hegyimentő arra is felhívta a figyelmet, hogy a hegyekben nagyon gyorsan változhat az idő, a köd és hóvihar pedig nagyon lecsökkenti a látótávolságot. Jelenleg átlagosan 80 centiméteres a hóréteg vastagsága, de vannak olyan, hóviharoknak kitett helyek, ahol a két métert is eléri a hótakaró. 

Bodean szerint a havazás kitűnően alkalmassá tette a sípályákat a síelésre, ennek ellenére kevés turista van jelenleg az üdülőhelyeken. A hegyimentők arra kérik a turistákat, hogy maradjanak a panziók közelében, és ha kirándulást terveznek, előzetesen kérjék ki a Salvamont munkatársainak véleményét a megcélzott útvonal állapotáról és a várható időjárásról. 

Kapcsolódók

Kimaradt?