Fenyegető román felirat a zilahi RMDSZ-székházon

Feljelentést tett a Szilágy megyei RMDSZ-szervezet a rendőrségen, miután csütörtökre virradóra a szövetség zilahi székházának kapujára ismeretlenek a romániai magyar nemzeti kisebbséget fenyegető feliratot tűztek ki.

„Ha nem hagytok fel az autonómiatörekvéssel, kiutasítunk benneteket! Ez az első figyelmeztetés! Lehet, hogy lesz újabb is… Ez rajtatok múlik!” – olvasható a román nyelvű üzenetben.zilah

A Szilágy megyei RMDSZ-szervezet közleményben ítélte el az ilyen fajta megnyilvánulásokat. „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség minden törvényes eszközt megragad annak érdekében, hogy megfékezze az ilyen jellegű túlkapásokat, fenyegetéseket, és mindent megteszünk, hogy megvédjük magyar közösségeinket, a nemzeti szimbólumaink és anyanyelvünk szabad használatát, a kiharcolt közösségi jogainkat, a szabad véleménynyilvánítás jogát” – olvasható az állásfoglalásban.

Állást foglalt vasárnap az ügyben a Magyar Ifjúsági Értekezlet is.  „A zilahi RMDSZ-székház meggyalázása vészharangot kongat meg bennünk, hogy vessünk mindennek véget és védjük meg a fiatalok biztonságos jövőjét. Úgy véljük, hogy a székely zászló ügye körül generált mesterséges konfliktus, az autonómiáért való tüntetésre hívás, a halmozott feszültségkeltés nem az erdélyi magyarság érdekeit szolgálja és mindannyiunk számára veszélyes következményekkel járhat” – olvasható közleményükben.

Kimaradt?