Klaus Johannist jó ideje a németek sem érdeklik

Klauss Johannis nagyszebeni polgármester nemcsak a magyarok számára nem oszt és nem szoroz, de évtizedek óta már a németek számára sem – véli Balázs Lajos egyetemi tanár. A Sapientia docense a maszol.ro korábbi háttéranyagához hozzászólva felidézte lapunknak egy személyes élményét a Német Demokrata Fórum volt elnökével.

Balázs Lajosnak 2000-ben volt alkalma találkozni a szász polgármesterrel, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnökével, amikor az oktatási minisztérium tankönyvtanácsa az egyik tankönyvelbíráló bizottságba nevezte ki. A testületnek nagyszebeni fizikatanárként tagja volt Klaus Johannis is.johannis

A találkozó a bizottság egyik ülésén történt, amelyet azért hívtak össze, hogy a román nyelv nemzetiségi iskolákban való tanítását szolgáló tanári kézikönyveket értékeljenek és válasszák ki a legmegfelelőbbet. A testületnek Balázs Lajoson és Klaus Johannison kívül tagja volt még egy kolozsvári (magyar iskolában románt oktató) tanárnő és a bukaresti pedagógiai intézet két módszertani szakembere.

A minisztériumi pályázatra három tanári kézikönyv érkezett be titkosított változatban – piros, kék, fekete –, melyek közül Balázs Lajos csak az egyiket, a kék színűt találta a megfelelőnek, és ezt – „lobbizási” szándékkal – közölte a bizottsági ülésen Klaus Johanniss-szal is.balazs lajos

Az akkori fizikatanár, jelenleg a PNL vezető politikusa a következőket válaszolta a magyar pedagógusnak: ,,Tudja mit, tanár úr, engem az egész hidegen hagy. A németek elmentek, nem érdekel sem az iskola, sem az, hogyan tanítják a román nyelvet. Én különben is fizikatanár vagyok” – zárta le eszmecserét.

Balázs beszámolója szerint végül a titkos szavazással a „kék könyv” jött ki elsőnek, 3:1 arányban, egy tartózkodással. „Talán ki is lehet találni, ki melyik mellett szavazott” – írta a Sapienta tanára, hozzátéve, hogy a kézikönyv azóta sem jelent meg.

Kimaradt?