Az RMDSZ ellenzi a „Románia külföldi megítélését rontó” személyek megbüntetését

Még nem vetették papírra, de máris nagyon sok bírálat éri a kormánykoalíciónak azt az elképzelését, hogy törvény büntesse azokat a személyeket, akik külföldön rontják Románia megítélését. Az RMDSZ elnöke szerint bűn minden olyan kezdeményezés, amely a szólásszabadság korlátozására irányul.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea hétfő este jelentette be, hogy a PSD törvénytervezet kidolgozására készül, amelynek értelmében büntethetők lesznek azok a személyek, akik külföldön rontják Románia megítélését.

A politikus egy konkrét személyt is megnevezett, aki miatt egy ilyen törvényre szükség van. Szerinte Monica Macovei és más európai parlamenti képviselők „saját országukról hazudnak”, „saját országukat becsmérlik” és nagyon sok kárt okoznak Romániának. „Mi emiatt veszítünk a szuverenitásunkból, veszítünk a méltóságunkból, veszítünk a tiszteletből, és cserébe nem nyerünk semmit” – jelentette ki Dragnea.

A PSD elnökének elképzelését támogatja a kisebbik koalíciós párt, az ALDE vezetője is. Călin Popescu-Tăriceanu elmondta, maga is elfogadhatatlannak tartja, hogy sokan felelőtlen módon és büntetlenül rontják a nyilatkozataikkal Románia külföldi hitelét, és ezáltal ártanak az ország érdekeinek. A szenátusi elnök a news.ro szerint kijelentette: maga is tíz évet dolgozott korábban a sajtóban, de úgy véli, hogy a szólás szabadságának felelősséggel kell párosulnia.

Az ActiveWatch civil szervezet közleményben tiltakozott a koalíció elképzelései ellen. Állásfoglalásuk szerint nem az ország hitelét rontja, ellenkezőleg, az ország érdekeit szolgálja, ha az európai intézmények tudomást szereznek a Bukarestben hatalmon lévő személyek korrupciógyanús vagy demokráciaellenes cselekedeteiről.

„Nem értünk vele egyet, nem támogatjuk, a parlamentben sem fogjuk” – kommentálta Liviu Dragneáék elképzelését a Maszolnak Kelemen Hunor szövetségi elnök. Hangsúlyozta, egy demokratikus társadalomban alapvető jog és érték a szólásszabadság. „Bűn minden olyan kezdeményezés, amely ennek korlátozására irányul” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?