Tiltakozó román nagygyűlés lesz Sepsiszentgyörgyön

A „méltóság nagygyűlésének” megszervezésére készül Sepsiszentgyörgyön a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR), tiltakozásul amiatt, hogy a város polgármestere nem tűzi ki a román zászlót a magyar nemzeti ünnepen.

A sepsiszentgyörgyi polgármester dacol a román állammal és a kormánnyal, amikor elutasítja, hogy kitűzze a román zászlót a magyar nemzeti ünnepen – közölte szerdán Alexandru Cumpănaşu, a román civil szervezet elnöke.

„A sepsiszentgyörgyi polgármester reakciója sokkolja a kormányapparátust és a román népet. Azt mondja, hogy nem távolítja el a zászlókat, mert közeledik március 15-e, amely nagy jelentőséggel bír az úgynevezett Székelyföld számára. A Nemzeti Koalíció szerint ez a válasz elfogadhatatlan, dacolnak a román hatóságokkal és az ország állampolgáraival. Ezek a provokációk nem újkeletűek, és egyre nagyobb méreteket öltenek, megszegik a törvényeket és az alkotmányt' - olvasható a CNMR közleményében.

Alexandru Cumpănaşu szerint a magyar közösség vezetői tudatosan megszegik a törvényt, hogy aztán áldozatként állítsák be magukat. „A sepsiszentgyörgyi polgármester csúfot űz a románokból és a román állam intézményeiből, amikor azzal a düh- és gyűlöletkeltő magyarázattal áll elő, hogy azok az zászlók, amelyeket mindannyian látunk a képeken, valójában nem is zászlók” - fogalmaz a szervezet elnöke, hozzátéve, hogy a szervezet megszervezi a közeljövőben Sepsiszentgyörgyön "a méltóság nagygyűlését".

Mint ismert, a háromszéki prefektus 5000 lejre büntette meg Antal Árpád polgármestert, amiért nem helyeztek el román zászlókat a magyar nemzeti szalagokkal feldíszített lámpaoszlopokra. Az elöljáró közölte, hogy fellebbezni fog. Emlékeztetett: a 2001/1157-es kormányhatározat értelmében az országos szintű képviselettel rendelkező nemzeti kisebbségek saját rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is.

Kapcsolódók

Kimaradt?