Világháborús lövedékeket találtak Hargita megyében

Három, 82 milliméter kaliberű világháborús lövedéket találtak kedd délelőtt az Hargita megyei Salamáson. A robbanószerkezetek egy ház udvarán végzett csatornázási munkálatok során kerültek elő.

Délelőtt 11 órakor érkezett a segélyhívás a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőséghez, miszerint három világháborús, fel nem robbant lövedéket találtak egy ház udvarán, ahol éppen szennyvízcsatornának ástak gödröt. A tűzoltóság különleges tűzszerész egysége érkezett a helyszínre, hogy biztonságos körülmények között szállítsák, majd tárolják a lövedékeket a megsemmisítésig.

A készenléti felügyelőség közölte, hogy idén ez az első alkalom, hogy fel nem robbant lövedéket találtak Hargita megyében. Tavaly 15 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat, és egy alkalommal Csíkdelne közelében biztonságos körülmények között semmisítették meg azokat.

A tűzoltóság felhívja a lakosság figyelmét, hogyha robbanószerkezeteket találnak, akkor nem szabad azokat megérinteni, felemelni, máshová szállítani, megütni, felgyújtani, szétvágni, szétszedni, játszani vele vagy fémbegyűjtő pontoknak továbbadni pénzért. Mindenkinek kötelessége azonban értesíteni a rendőrséget vagy a tűzoltóságot a 112-es sürgősségi hívószámon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?