Meglepő felmérés: ekkora most a pártok támogatottsága

A 2016-os parlamenti választások óta először szorongatja meg az ellenzék a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD) a felmérésekben.

A Sociopol közvélemény-kutatásának hétvégén közzétett adatai szerint a PSD támogatottsága jelenleg 34 százalékos a biztos szavazók körében. A második helyen álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága egy százalékponttal kisebb, 33 százalékos.

Izmosodott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is. Az ellenzéki pártra 12 százalék szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. A kisebbik kormányzó párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) és az RMDSZ-nek a támogatottsága egyaránt 5 százalékos. A Népi Mozgalom Párt (PMP) szavazótábora mindössze 3 százalékos.

Óriásit zuhant a PSD elnökének, Liviu Dragneának a népszerűsége is, a választások utáni 40 százalékról 9 százalékra. A politikus bizalmi indexe még a Traian Băsescu volt államfőjénél és Victor Ponta volt kományfőjénél is kisebb.

A Sociopol felmérése február 27. és március 5. között készült 1000 fő telefonos megkérdezésével. A hibaküszöb 3,2 százalékos.

Kapcsolódók

Kimaradt?