Így néz ki a világ leghumánusabb börtöne

A norvégiai Halden börtönt a világ leghumánusabb büntetés-végrehajtási intézetének tartják. Lakóinak privilégiumait még a szabad emberek is megirigyelhetik – számolt be a CNN.

Norvégia második legnagyobb börtöne 2010-ben nyitotta meg kapuit. Eleve úgy tervezték, hogy minél kevésbé térjen el attól, ahogyan kinéz a falakon túli világ. Ezért a belső terek rideg beton helyett téglából, horganyzott acélból és vörösfenyőből épültek ki.

A börtönben van saját hangstúdió, jogging pályák, az elítéltek látogatói pedig különálló fürdőszobás házakban alhatnak, ha nem csak egy gyorsvizitre érkeztek. A cellák szállodai szobákhoz hasonlatosak: van bennük síkképernyős tévé, minihűtőszekrény, a hatalmas ablakokon nincsenek rácsok. Tíz-tizenkét cellára jut egy nappali és egy konyha is.

A Holden lakóinak zömét súlyos bűncselekményért (gyilkosság, nemi erőszak, pedofília, drogkereskedelem), ennek ellenére az őrök nem hordanak fegyvert, és rendszeresen együtt esznek és sportolnak a rabokkal. A már-már luxuskörülményekért sokat bírálják a börtönt, vezetői szerint azonban szabadulásuk után az elítéltek „jó szomszéddá” válnk.

Kimaradt?