Ausztria segítené Romániát az immunglobulin-hiány kiküszöbölésében

Ausztria az első ország, amely reagált Románia segélykérésére az országban kialakult immunglobulin-hiány miatt – írja az Agerpres hírügynökség.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy hétfő este Románia igénybe vette az Európai Unió segélykérő mechanizmusát, mert már egyetlen adag ellenanyag sincs az országban. A mechanizmus abban áll, hogy a kérés bekerül egy rendszerbe, amelyhez minden tagállam csatlakozott. A miniszter közölte: az ausztriai Vöröskereszt már reagált Románia segélykérő üzenetére, és további részleteket kért a szükséges ellenanyagról.

Pintea azt is megerősítette, hogy a jelenleg Brüsszelben, egy NATO-találkozón részt vevő Raed Arafat belügyi államtitkár a NATO tagállamaitól is segítséget kért a romániai immunglobulin-hiány megszüntetése érdekében.

A szaktárca vezetőjének tájékoztatása szerint tavaly sikerült a megfelelő ellenanyag mennyiséget biztosítani, idén viszont elszórtan érkeztek az adagok, dacára annak, hogy Románia kormánya két éves időtartamra felfüggesztette a vérplazmából nyert gyógyszerkészítmények többletforgalmazása utáni adót (clawback).

Románia az európai segélykérő mechanizmuson keresztül két hónapra elegendő mennyiséget kért, ami 10 000 dózis immunglobulint jelent.

Kapcsolódók

Kimaradt?