Nagykárolyi néprajzkutató lett a Mutass jó példát! program újabb győztese

A zsűri értékelése alapján Székely Sára nagykárolyi néprajzkutató lett Szatmár megye példaképe, a Nőileg magazin versenyére novemberben zajlott a jelölés.

Második helyezett Kiss Erzsébet szatmárnémeti nyugalmazott óvónő, harmadik pedig a szintén szatmárnémeti Mátyás Erika pedagógus, kórusvezető lett. A három példaképet a Nőileg magazinban, valamint a lap weboldalán ismerhetik majd meg az olvasók.

„Mint a Rekettye Kulturális Egyesület vezetője, nagyon sokat tesz a fiatalság kulturális fejlődése érdekében. Önkéntes munka ez, viszont a fizetség a gyermekek lelkesedése és öröme. Neki köszönhetően indult el a népzeneoktatás és népzenetábor, valamint néptánctábor. Sára nagyon derűs, kellemes személyiség, aki gyorsan megtalálja a hangot az emberekkel, és a káoszban is sikerül három gyermek mellett kezében tartania az irányítást. Néprajzkutatóként Sári a környező falvakból szatmári énekeket mentett meg, amelyeket 2010-ben sikerült rögzíteni óvónőknek, tanítónőknek és minden népzeneszerető embernek. Sári álmainak és kitartásának köszönhetően a nagykárolyi népzene- és néptánctábor idén negyedik, illetve második évfordulójához jutottunk. Ő a lelke az egyesületnek, példaéertékű ember, feleség, családanya, önzetlen barát" – jellemezték Székely Sárát.

„Kiss Erzsébet nyugdíjas óvónéni, aki egész életét a kisebbségi oktatás szolgálatára tette fel. 1973-ban végzett a nagyenyedi Bethlen Gábor tanító- és óvóképzőben, ahol kellő alapot kapott. Kihelyezték Kisbábonyba, ahol elkezdte nevelői, oktatói munkáját. Kisbábony után Kökényesdre került, majd Szatmárnémetibe. Minden intézményben megalakította a néptánccsoportot. A nemes munka meghozta kellő gyümölcsét. Neki köszönhető továbbá, hogy a szatmárnémeti Kinizsi Óvodában, amelynek igazgatója is volt, két magyar csoport már nem volt elegendő, az igazgatása alatt sikerült egy újabb magyar csoportot beindítani. Közben református vallástanárként is tevékenykedett az egyik közeli iskolában. Helyi szinten meghatározó egyénisége volt a magyar kisebbség életének, oly módon, hogy a legkisebbekkel kezdve plántálta beléjük az anyanyelv és a néphagyományok szeretetét” – fogalmazott egy jelölő.

„Mátyás Erika lelkiismeretesen, önfeláldozóan foglalkozik a Szatmárnémeti Református Gimnázium kórusával. A felkészüléshez viszont nem elegendő az iskola által biztosított óraszám, ezért a tanárnő saját idejét áldozza azért, hogy a kórus jól teljesítsen. Az iskola kórusa hozzájárul a fiatalok zenei képességeinek fejlesztéséhez, valamint a személyes kapcsolatok kialakításához. A kórus hozzájarul ahhoz, hogy a vidékről érkező tanulók jobban be tudjanak épülni az új környezetbe. A foglalkozás által minden évben több tíz új diák kapcsolódik be egy közösségbe, veszi át a már végzettek helyét. A kórusvezetés mellett önkéntes munkát vállal a Máltai Szeretetszolgálatnál, alapító tagja az Aranykapu Egyesületnek, valamint óraadó a Babeș–Bolyai Tudományegyetem zenemódszertan és óvó-tanító képző szakán. Mindezt három kisgyermek mellett végzi” – írta jelölője Mátyás Erikáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?