Még tíz személyt kezelnek sárgasággal Gyergyóban

Januárban és februárban közel harminc személy fertőződött meg Gyergyószentmiklóson és környékén hepatatis A vírussal. A hátramaradó szövődmények nélkül, teljesen gyógyítható májgyulladás főként a hátrányos helyzetű közösségekben ütötte fel a fejét.  

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, dr. Tar Gyöngyi arról tájékoztatott, hogy minden évben vannak sárgaságos megbetegedések, a hepatatis A vírus ciklikusan fejlődik ki, a „csendesebb” évek után, rendszerint három-öt évente járványszerűen üti fel a fejét a betegség. Idén Hargita megye északi régiójában jelentkezett nagyobb számban, tavaly például Kovászna megyében néztek szembe a betegség hasonló mértékű terjedésével.

A hepatitis A-t a piszkos kezek betegségének is nevezik, és elsősorban azokban a közösségekben jelentkezik, ahol nem figyelnek kellőképpen oda a személyes higiéniára. Itt elsősorban a vécéhasználatot követő kézmosás elmaradása okozza a gondot. Ez a betegség ugyanis főként akkor jelentkezik, ha a száj fekáliával érintkezik. Ha az érintettek vécéhasználat után nem mosnak kezet, és azt követően étkeznek, könnyen terjedhet a betegség.

A közegészségügyi igazgatóság vezetőjének elmondása szerint jelenleg tíz személyt kezelnek sárgasággal a gyergyószentmiklósi kórház fertőző részlegén, januárban és februárban összesen 29 személy kapta el a májgyulladást, főként gyermekek.

Felvilágosító kampányt tartottak

Tar Gyöngyi szerint ez a szám nem aggasztó, és a sajtóban megjelent egyes hírek, amelyek arról szóltak, hogy Gyergyó lakosságának jelentős hányada elkapta a fertőzést, erős túlzás és félretájékoztatás volt. Az igazgató hozzátette, hogy a gyergyószentmiklósi kórház fertőző betegségek részlegének munkatársai az elmúlt hetekben felvilágosító kampányt tartottak. Külön tájékoztatták a tanárokat és a diákokat a betegség megelőzéséről. Az osztálytermeket fertőtlenítették.

„A betegség egyébként hátrányos szociális háttérrel rendelkező roma közösségben ütötte fel a fejét, csak az egyik családból négy személy is megfertőződött. A munkatársaink az érintett családokkal is kapcsolatba léptek, azonban meg van kötve a kezünk, hiszen törvény tiltja, hogy belépjünk az emberek házába. De valószínűleg nincs tiszta vezetékes vizük, ezért nem tudnak megfelelően tisztálkodni” – ismertette a körülményeket az intézményvezető.

Hozzátette: a betegség főként a hátrányos helyzetű gyermekek körében terjed, mivel ők még nincsenek tudatában a személyes higiénia fontosságának, és amíg elérik a felnőtt kort, a többségük átesik ezen a betegségen. A hepatatis A utólagos szövődmények nélkül, teljesen gyógyítható, nem halálos betegség

Kapcsolódók

Kimaradt?