Romániai várost dicsért a Euronews

A sikertörténeteket bemutató Business Planet című adásában a Euronews csatorna legutóbb a Bánság fővárosát, Temesvárt méltatta egy virágzó péksége kapcsán.

euronews temesv

A francia műsorvezetőt idézve: az ország nyugati részének legnagyobb városa, a három legfontosabb gazdasági központ egyike igen dinamikus település, ahol több az álláslehetőség, mint a munkanélküli. A helyi cégek életrevalóságát a műsor a Prospero pékség történetével példázta.

A családi vállalkozás 1991-ben indult, jelenleg 180 alkalmazottal dolgoznak, 14 bemutatóüzletük van és 5 millió eurós bevételük. Négy évvel ezelőtt új épületbe költözött a pékség, beszerezték a legújabb munkaeszközöket és hat szállításra alkalmas autót is vásároltak. A befektetést az Enterprise Europe Network támogatta, amely kis és közepes vállalkozásokat szponzorál. A temesvári pékség 750 ezer eurót nyert el tőlük. Ezt követően alkalmaztak még 60 embert, bevételük pedig 25 százalékkal nőtt a gazdasági válság ellenére is.

euronews kenyer

A Business Planet műsorának stábja Európa-szerte azokat a kis és közepes vállalkozókat keresi fel és mutatja be, akik az utóbbi években fellendítették a helyi gazdaságot. Az elmúlt öt évben a munkahelyek 80 százaléka kis és közepes vállalkozásoknak köszönhető, mondhatni az európai gazdasági élet motorjainak bizonyultak a válság időszakában.

Kimaradt?