Korrupció elleni harcra kérte a román kormányt az EP elnöke

A 2019 első félévében esedékes soros román EU-elnökségről tárgyalt kedden Brüsszelben Viorica Dăncilă miniszterelnök az Európai Parlament elnökével. Antonio Tajani felkérte a román kormányt, folytassa a korrupció elleni küzdelmet.

A találkozót követően a román kormányfő elmondta, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségén kívül az egyeztetésen szó volt Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnéséről, az EU többéves pénzügyi keretéről, valamint „azokról a kihívásokról, amelyekkel szembe kell néznie Romániának”.
„Az, hogy miniszterelnöki minőségemben Brüsszelbe, az európai uniós intézményekhez látogattam el elsőként, jelzi, hogy európai dimenziót szeretnék kölcsönözni az általam vezetett kormánynak. Meggyőződésem, hogy jól együtt tudunk majd dolgozni, és az EP elnöke támogatni fog bennünket EU-elnökségünk alatt” - fogalmazott a kormányfő Antonio Tajanival közösen tartott sajtóértekezletén. 

Tajani ugyanakkor hangsúlyozta, még az európai parlamenti választások előtt el szeretnék fogadni a többéves pénzügyi keretet, és e célkitűzés megvalósításában számít az EU Tanácsa soros elnökségét éppen abban az időszakban ellátó Románia támogatására. 

Az EP elnöke a sajtótájékoztatón azt is elmondta, az egyeztetésen kérte a román kormánytól, folytassa a korrupció elleni küzdelmet és a jogállam megerősítésére irányuló törekvéseket.

„A miniszterelnök biztosított az EP-vel való együttműködésre való hajlandóságáról, illetve arról, hogy készen áll eljönni az Európai Parlamentbe, beszélni Románia terveiről, valamint részt venni egy, Európa jövőjéről szóló vitán” - fogalmazott Tajani. 

A nap folyamán Viorica Dăncilă megbeszélést folytatott az Európai Tanács elnökével, Donald Tuskkal is, este pedig a regionális politikákért felelős uniós biztossal, Corina Creţuval egyeztet. Szerdán a román miniszterelnök találkozik az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel.

(Címlapfotó: politico.eu)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?