Alaposan módosul a KRESZ – március végére készül el a tervezet

A közúti közlekedést szabályozó 2002/195-ös sürgősségi rendelet (KRESZ) átfogó módosítását sürgeti több párt és civil szervezet is. A módosító javaslatokat március végére egyetlen tervezetté gyúrja össze a parlament illetékes albizottsága. A legnagyobb változás a büntetések kiszabásának rendszerében várható.

Március végére készülhet el a román KRESZ átfogó módosításáról szóló tervezet – tájékoztatta a Maszolt Bende Sándor képviselő, a parlament illetékes albizottságának tagja. Közlése szerint egyelőre a bizottsági munkában folynak a tárgyalások a lehetséges módosításokról az országos rendőrparancsnokság, a közlekedési rendőrség, valamint szakmai és a civil szervezetek képviselőivel. Mindegyik részről sok elképzelés született, több javaslatot is megfogalmaztak. Nem minden ötlet állhat meg a lábán, mert ezeknek az uniós normáknak is meg kell felelniük – számolt be törvénymódosítást előkészítő munkáról az RMDSZ-es politikus.

„Rengeteg anyagot készítettünk elő, és elég sok módosítási javaslat hever az asztalon. Nem tudnék most még konkrétumokat mondani, várhatóan március végére körvonalazódnak a legfontosabb módosítások. Szinte minden cikkely módosítására születtek javaslatok, mindenhol van legalább egy kis pontosítás vagy kiegészítés, tehát a törvény átfogó megváltozására kell számítani. Azt is mondhatnám tehát, hogy új KRESZ-törvény kerül majd az asztalra” – mondta a Hargita megyei képviselő.  

Bende Sándor tájékoztatása szerint a büntetések kiszabásának rendszere lesz az egyik legfontosabb terület, amelyen jelentős változtatásokra számíthatnak az autóvezetők, továbbá az utakat adminisztráló szervek szerepén is módosítanának abból a megfontolásból, hogy nekik még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az utak állapotára.

A jogosítványok megszerzése is zökkenőmentes lenne

Mint ismert, a jogosítvány megszerzését megelőző gyakorlati vizsgára újabban hosszú hónapokat kell várniuk az autós iskolát, majd az azt követő elméleti vizsgát sikerrel teljesítő tanoncoknak. Országos szinten Hargita megye van az egyik legnehezebb helyzetben, a gyakorlati vizsgára való várakozás most már eléri a fél évet. Ennyi idő alatt pedig a legtöbb újonc elfelejti a vezetést.

A probléma oka a krónikus emberhiány, Hargita megyében például csupán három személy vizsgáztathatja a diákokat vezetésből. Amint Bende Sándor tájékoztatott, az RMDSZ a szenátusban interpellációt fogalmazott meg a probléma mihamarabbi megoldásának érdekében.

„A mi beleegyezésünkkel az semmiképp sem fog megtörténni, hogy csak a megyeszékhelyen lehessen vizsgázni, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy a feliratkozási és sorszámvárási időt csökkentsük. Megengedhetetlen, hogy bármilyen ügyintézésért most már gyakorlatilag három-négy hónapos határidőket kell várni, nemcsak a vizsgáztatásért, hanem bármilyen ügyben” – fejtette ki a politikus.

Hargita megyében nemrég bevezették, hogy ezentúl szombaton is lehet majd gyakorlati vizsgát tenni. Bende Sándor szerint ez azonban nem oldja meg a problémát, csak hirtelen tűzoltásnak tűnik. Több dolgot is kifogásolt a döntésben: egyrészt azt, hogy továbbra is hárman vizsgáztatnak, ahelyett, hogy újabb személyt alkalmaznának. Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy a vizsgabiztosok tavaly nem vehették ki a szabadnapjaikat a túlzsúfoltság miatt, nem igazságos velük szemben, hogy újabban még a szabad szombatjukat is fel kell áldozniuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?