Folytatódik a visszarendeződés a tanügyben?

Az oktatási miniszter több olyan javaslatát is elfogadta kedden a képviselőház tanügyi szakbizottsága, amely visszaállítja a korábbi állapotokat hazai oktatási rendszerben. Az RMDSZ a javaslatok ellen szavazott.

Remus Pricopie indítványa szerint a kilencedik osztály visszakerülne a középiskolai oktatásba, a nyolcadik osztály végi képességvizsgákat pedig leegyszerűsítik a korábbi vizsgák mintájára. A miniszter javasolta azt is, hogy szakközépiskolai pedagógus végzettséggel is be lehessen tölteni oktatói állásokat a tanügyben. Ezt a jelenlegi törvény felsőoktatási végzettséghez köti.remusp

Pricopie érvei szerint a kilencedik osztálynak azért kell visszakerülnie a középiskolai képzésbe, mert Romániában már hagyományosan egy négyéves ciklus része. „Vannak országok, ahol a hároméves ciklus érvényes, de Románia nem tartozik ezek közé, ezért is okozott annyi bonyodalmat a 2011/1-es tanügyi törvény alkalmazása" – magyarázta.

A miniszter visszatérne a nyolc osztályt záró ciklusvégi felmérő vizsgák évekkel ezelőtt alkalmazott rendszeréhez, ami szerinte „jó volt, és működött": így 2016-tól csak román nyelvből és matematikából lenne kötelező az országos szintű egységes vizsga, amit kiegészít két, év közben letett, ismereteket felmérő vizsga idegen nyelvből, valamint számítógépes ismeretekből.clasa

„Nagyobb probléma az esetlegesség"

A képviselőház oktatási szakbizottságának RMDSZ-es tagjai nem szavazták meg a miniszter javaslatait. „Nem támogatjuk azokat az indítványokat, amelyek ismét felfordulást okoznak" –nyilatkozta a maszol.ro-nak Szabó Ödön, a testület tagja.

Tájékoztatása szerint a romániai oktatásban az a legnagyobb probléma, hogy egyetlen tanügyi törvényt sem tudtak még alkalmazni legalább két cikluson keresztül, mivel a jogszabályok folyamatosan módosulnak. „Nagyobb problémát okoz az esetlegesség a diákok számára, mint az, ha van egy törvény és egy hozzá járó módszertan, amit biztosan alkalmaznak" - fogalmazott a politikus.szabo-odon

Szabó szerint újra törvényellenes helyzetbe kergetnek számos fiatalt különösen vidéken azáltal, hogy a kilencedik osztályt újra a középiskolai ciklushoz csatolják, hiszen Romániában a tíz osztály elvégzése kötelező. Emlékeztetett arra, hogy a nulladik osztály bevezetésével és a kilencedik osztálynak a általános iskolához való csatolásával ez a tíz kötelező osztály megvalósulhatott. Ezért Pricopie javaslata ellehetetleníti azoknak a falusi gyereknek a helyzetét, akik a kötelező iskolai évek után nem folytatják tanulmányaikat sem szakiskolában, sem gimnáziumban.

A képviselő elmondta, kedden az RMDSZ két javaslatát is efogadta a szakbizottság. Az egyik szerint két évvel a cikluszáró vizsgák előtt a diákokkal ismertetni kell a vizsga metodológiáját. „Így a diákok már tízedik osztály befejezésekor tudni fogják pontosan, hogy hogyan zajlik majd az érettségi vizsga, és nem fordulhat elő többet az, hogy tizenkettedik osztály elején, szeptemberben még nem tudni, miből és hogyan lesz majd a júniusi érettségi" – magyarázta.invatator

A másik elfogadott javaslat szerint mentesítik az egyetemi költségektől azokat a felsőoktatási tanulmányaikat végző  diákokat is, akiknek a szülei nyugdíjas tanügyi káderek. A jelenlegi törvény csak akkor nyújt kedvezményt a diákoknak, ha a szülők még aktív pedagógusok.

Szabó Ödöntől megtudtuk, a tanügyi törvény módosítására vonatkozó indítványoknak csak egy részét sikerült megvitatni kedden, a szakbizottság remélhetően hétfőn ül össze újra. A javaslatok csak akkor lépnek érvénybe, ha a képviselőházi plénuma, majd a szenátus is megszavazza.

Kimaradt?