Mégis ingyenesen házasodhatnak hétköznap a csíkszeredaiak

Eltörölte nemrégiben bevezetett hétköznapi esketésekre kirótt díjszabását Csíkszereda városi tanácsa, ezentúl csak a szombati ceremóniákért kérnek 200 lejes illetéket, illetve a különleges helyszíneken szervezett esketésekért 500 lejt számolnak fel.

Fordulat történt Csíkszeredában a fizetőssé tett esketés ügyében: visszaáll az 2017 novemberéig érvényes, hétköznapokon térítésmentes ügymenet. A helyi önkormányzat testülete egyhangúlag fogadta el keddi rendkívüli ülésén az erre vonatkozó határozat módosító javaslatát, és ezzel illetékmentesítette a hét közben bejegyzett házasságokat. 

A hétfőn szerkesztőségünkbe a városháza által eljuttatott határozattervezetből ezt még nem lehetett sejteni, ugyanis az még csak egy kizárólag formai módosítást tartalmazott. Tételesen azzal módosították volna a 2018-as adókra és illetékekre vonatkozó, novemberben elfogadott 253-as tanácshatározatot, hogy csak az mentesül a hétköznapokra kirótt 100 lejes díj kifizetésének kötelezettsége alól, aki nem igényel ceremóniát és az azzal járó kisegítő személyzetet vagy poharakat stb.

Amint azt korábban összefoglaltuk, 2017 novemberéig hétköznapokon ingyenesen lehetett Csíkszeredában is házasságot kötni, ám ekkor polgármesteri rendelettel áthelyezték ezt a közszolgálatot a Mikó-vár épületébe. Ezután a testület elfogadta a 2018-ra javasolt helyi adók és illetékek tetemes listáját is, amelynek melléklete a 19. oldalon már kötelező díjszabást is rendelt speciális illetékként a polgármesteri rendeletben foglaltakhoz. Egy érintett menyasszony perelni kívánta a városházát, panasza nyomán pedig a Hargita Népe napilap két ankétban tárta fel a jogszerűtlen helyzetet, melyre a Facebookon civil tiltakozáshullámmal reagáltak a csíkszeredaiak. 

A keddi rendkívüli tanácsülésen a módosítás kezdeményezője, Füleki Zoltán-László alpolgármester terjesztette elő a módosító javaslatot András Hunor Jenő tanácsos módosító javaslatát.

„Konzultáltam a kollégákkal, és úgy döntöttük, hogy eltöröljük az illetéket, mert úgy tartjuk korrektnek és ösztönzőnek, hogy ha nem tudunk adni a költségvetési hiány miatt, akkor legalább ne vegyünk el a fiatal házasoktól még akkor sem, ha szimbolikus lett volna az az összeg. Ezentúl csak kivételes esetekben kell az ifjú párnak a zsebébe nyúlnia. A külső helyszínre megállapított 1000 lejes illetéket a felére csökkentjük, illetve hétvégén – amikor nincs munkaprogram a hivatalban – az eddig javasolt 400 lej helyett 200 lejre csökkentjük az illetéket” – magyarázta megkeresésünkre András Hunor Jenő, a módosító javaslat készítője.

A tanácsos azt is elismerte: első perctől ellenezték volna ezt a díjkötelezést, ám a novemberi illetékek tetemes listájának mellékletén egyszerűen „nem vették észre” novemberben, hogy a városháza gyakorlatilag speciális díjszabást rendelt a polgári esküvők Csíki Székely Múzeumba történő áthelyezésével.

Füleki Zoltán alpolgármester a rendkívüli tanácsülésen ezt a döntést azzal magyarázta: lévén a múzeum parkolója nagy, egy ideje kialakult az a szokás Csíkszeredában, hogy oda kérték az esketéseket, és ezért került át oda a közszolgálat, a szimbolikus összeget pedig a fenntartási költségekre való tekintettel vezették be.

Ezentúl tehát hétköznap ingyenesen használható majd a parkoló és a Csíki Székely Múzeum terme is az esküvők hivatalos beiktatásakor – ezeknek a polgármesteri rendelet előtt a múzeummal szemközti Városháza eskető terme volt a hivatalos helyszíne. Mostantól tehát csakis szombaton (8-17 óra között) kell 200 lejt fizetni esketési költségként a múzeumban, és 500 lejt akkor, ha külső helyszínt választanának a csíkszeredai házasulandók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?