A Facebookon keresi Bihar megyei szüleit a Google alkalmazottja

A kilencvenes évek közepén a Bihar megyei Tenke vasútállomásán (el)hagyott gyermek története keltett nagy visszhangot a világhálón, miután a napjainkban huszonöt esztendős Dacian a „The never forgotten Romanian children” (Soha el nem feledett romániai gyermekek) nevű Facebook-csoportban tette közzé üzenetét: keresi biológiai szüleit.

„Dacian vagyok, a nevemet egy romániai árvaházban kaptam vagy a biológiai szüleimtől. Hatéves koromban Finnországban fogadtak örökbe” – kezdődik a szüleit kereső fiú levele. A fiatalembert az örökbefogadási iratok szerint a tenkei vasútállomáson találtak két és fél évesen, és a nagyváradi, Traian Lalescu utcai gyermekotthonba vittek.

„Nincs egy jó emlékem arról a helyről. Egyetlen egy sem! Arra emlékszem, hogy nagyon sok dinnyét ettünk és játszottam a többi gyerekkel, a személyzet gyermekeivel is” – írja Dacian, aki örökbefogadásának részleteit, illetve az azt követő időszak történéseit is ismerteti.

„1998. november 27-én fogadtak örökbe az én csodálatos szüleim Ålandbe, Finnországba. Tisztán emlékszem az örökbefogadásom napjára, bevittek egy olyan szobába, amilyet még sohasem láttam, csodálatosan berendezve és tele játékokkal. Azt hiszem, órákat kellett ott várva eltöltenem, azután autóval elhagytuk az árvaházat. Romániai utolsó heteimet Szilágycsehben töltöttem az új családommal. December 6-án értünk haza, Finnországban ekkor ünneplik a szabadság napját” – írja üzenetében a biológiai szüleit kereső Dacian.

A fiatalember jelenleg 25 éves, kommunikációs és informatika szakon tanult, 2017 februárjától a Google-nek dolgozik.” Remélem, egyszer megtudom, igazából honnan jövök, ki adott életet nekem, ki veszített el vagy ki hagyott el. Ez egy régi álmom, mindennap ezt kérdezem… Nagyon kevés az esélye annak, hogy találok valamit. De folytatom a próbálkozást! Kérlek, terjesszétek, lehet, valaki a Facebookon tud valamit. Vagy hasonlítok egy ismerősre vagy lehet, hogy valaki ott keres engem a maga módján” – zárul a fiatalember kérése.

Kimaradt?