Ezért kéri az USR a külügyminiszter lemondását

Teodor Meleşcanu külügyminiszter lemondását kéri a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), miután csütörtökön, lengyel hivatali kollégájával való találkozója után a külügyi tárca vezetője úgy nyilatkozott: az Európai Unió elveinek durva megsértése lenne, ha az uniós pénzalapok odaítélését a jogállamiság tiszteletben tartásának feltételéhez kötnék.

Teodor Meleşcanu külügyminiszter ismét eltávolítja Romániát az Európai Uniótól azáltal, hogy egy szintre helyezi Lengyelországgal. Az a felelőtlen kijelentés, miszerint országunk visszautasítja Brüsszel arra irányuló szándékát, hogy a jogállamiság tiszteletben tartásához kösse az uniós finanszírozásokat, figyelmen kívül hagyja Romániának az európai intézményekkel szembeni vállalásait, amelyeket a csatlakozásakor tett” – írta pénteki Facebook-bejegyzésében Dan Barna USR-elnök.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség vezetője szerint Meleşcanu támadást indított a Romániában működő multinacionális cégek ellen, és a nacionalizmus magvait akarja elhinteni a közvéleményben, ami felerősítené az EU-ellenes retorikát. Dan Barna hozzáteszi: Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel való találkozásával Meleşcanu azt érzékeltette, hogy kiállna Lengyelország mellett, amennyiben az EU Tanácsa az uniós alapszerződés hetedik cikkelye alapján úgy döntene, hogy felfüggeszti Lengyelország szavazati jogát a lengyel igazságügyi helyzet miatt. „Ebből azt kell érteni, hogy Románia Lengyelországhoz hasonló szeretne lenni, vagyis továbbra is részesülni akar az európai pénzalapokból, közben pedig folytatná az igazságügyi törvények módosítását, a figyelmeztető jelek ellenére” – vélekedik az USR elnöke, aki szerint Meleşcanut a román nép nem hatalmazta fel arra, hogy Európai Unió-ellenes álláspontot képviseljen.

A külügyi tárca vezetője csütörtökön találkozott Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel. Közös sajtótájékoztatójukon Teodor Meleşcanu kifejtette: az Európai Unió elveinek durva megsértése lenne, ha az uniós pénzalapok odaítélését „más feltételekhez” kötnék.

Kimaradt?