banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Microsoft-ügy: elévülés miatt további 3 exminiszter ellen szüntették meg az eljárást

Pénzmosás miatt vádat emelt csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Claudiu Florică és Dinu Pescariu üzletemberek ellen az úgynevezett Microsoft-ügyben. 

Az ugyanebben az ügyben hivatali visszaéléssel gyanúsított Dan Nica és Silvia Adriana Ţicău volt távközlési miniszterek, valamint Alexandru Athanasiu volt oktatási miniszter esetében elévülés miatt megszüntették az eljárást, ahogyan az korábban másik három gyanúsított - Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter, Mihai Tănăsescu egykori pénzügyminiszter és Şerban Mihăilescu volt kormányfőtitkár - esetében történt. A hivatali visszaélés elévülési ideje tíz év, az utolsó bűncselekmény elkövetésének időpontja pedig 2004. október 10-e - mutat rá közleményében a DNA.

A vádhatóság szerint a felsorolt kormánytagok olyan határozattervezeteket dolgoztak ki, illetve támogattak, amelyekkel jóváhagyták a Fujitsu Siemens Computers GmbH és a kormány közötti, Microsoft-licencek bérlésére vonatkozó szerződés megkötését. A kormányhatározatokban a Fujitsu Siemens Computerst a Microsoft-licencek kizárólagos forgalmazójaként tüntették fel - holott nem volt az -, így kerülve el a közbeszerzési pályázat kiírását. A kormánytagok ezáltal 66.965.343,88 dollárral károsították meg az államot. A DNA rámutat, az összeg egyharmadát, 22.787.515 dollárt a Claudiu Florică és Dinu Pescariu üzletemberek által képviselt offshore cégek számláira utalta vissza a Fujitsu Siemens Computers, fiktív szolgáltatásokról szóló tanácsadási szerződésekkel próbálva leplezni a pénzmosást. 

Az ügyet a bukaresti törvényszék tárgyalja. 

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?