Kelemen: nem hiszem, hogy az Európai Bizottságot félretájékoztatták

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök nem tartja valószínűnek, hogy az Európai Bizottságot félretájékoztatták az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban, de meggyőződése, hogy további párbeszédre van szükség a témában a hazai illetékesek és az európai hivatalosságok között.

Az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakciójának ülését követően többek között azt kérdezték az újságírók Kelemen Hunortól, hogy szerinte téves tájékoztatást kapott-e az EB az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban.

"Nem hiszem, hogy félretájékoztatták őket, de még egy tárgyalás semmiképpen sem árthat. Ezt a miniszterelnök, az igazságügy-miniszter, a kormánytagok, a parlament két házának elnöke hivatott folytatni, és úgy értesültem, hogy lesz egy vitanap a témáról az Európai Parlamentben. Gondolom, a kormányfő, az igazságügyi tárca vezetője jelen lesz ezen, és megvédi majd Románia álláspontját" - mondta Kelemen Hunor.

Jean-Claude Juncker EB-elnök és Frans Timmermans első alelnök közös nyilatkozatban közölte múlt héten, hogy az EB aggodalommal figyeli a romániai fejleményeket, és az igazságügyi törvények módosításainak újbóli megfontolására kéri a parlamentet.

"Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus fokozatos megszüntetésének egyik alapvető feltétele az ennek keretében eddig történt előrelépés visszafordíthatatlansága" - mutat rá a dokumentum, amelyben felkérik a román parlamentet, gondolja újra az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos eddigi kezdeményezéseket, és a bizottság ajánlásainak megfelelően konzultáljon az érintettekkel, minél szélesebb körű megállapodásra törekedve. 

Liviu Dragnea képviselőházi és Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök közös levélben válaszolt az EB-hivatalosságok nyilatkozatára, hangsúlyozva, hogy Junckert és Timmermanst tévesen tájékoztatták az igazságügyi törvények vitájának átláthatóságát illetően. 

Kapcsolódók

Kimaradt?