Megvan a Dăncilă-kabinet névsora – a kormányról hétfőn szavaz a parlament

Nem csak személyi változások lesznek a Dăncilă-kabinetben, a kormány struktúrája is változik: négy miniszterelnök-helyettes lesz, és egy minisztérium megszűnik. Az új kormány programjáról és a miniszterekről hétfőn szavaz a parlament.

A kijelölt miniszterelnök a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának pénteki ülése után ismertette a miniszterjelöltek listáját. Viorica Dăncilă közlése szerint kabinetjében négy kormányfőhelyettes lesz: Paul Stănescu (PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) és Viorel Ştefan (PSD), utóbbi tárca nélküli miniszter. Bejelentette azt is, hogy a társadalmi párbeszédért felelős minisztérium a munkaügyi tárca egyik államtitkársága lesz.

A kormánynévsor:
Viorica Dăncilă – miniszterelnök (PSD)
Paul Stănescu – kormányfőhelyettes, fejlesztés, közigazgatás (PSD)
Graţiela Gavrilescu – kormányfőhelyettes, környezetvédelem (ALDE )
Viorel Ștefan   – kormányfőhelyettes, tárca nélküli (PSD)
Anca Birchall – kormányfőhelyettes, stratégiai partnerségek (PSD)
Carmen Dan  – belügy (PSD)
Teodor Meleşcanu – külügy (ALDE)
Mihai Fifor – védelem (PSD)
Eugen Teodorovici – pénzügy (PSD)
Tudorel Toader – igazságügy (független, ALDE-támogatással)
Petre Daea – mezőgazdaság (PSD)
Valentin Popa – oktatás (PSD)
Lia Olguța Vasilescu – munkaügy (PSD)
Dănuţ Andruşcă – gazdaság (PSD)
Anton Anton  – energiügy (ALDE)
Lucian Şova – szállításügy (PSD)
Radu Oprea  – kereskedelem, üzleti környezet (PSD)
Sorina Pintea – egészségügy (PSD)
George Ivaşcu – kultúra (PSD)
Ioan Deneş – vízügy és erdőgazdálkodás  (PSD)
Nicolae Burnete – kutatás (PSD)
Bogdan Cojocaru – távközlés (PSD)
Ioana Bran  – ifjúság és sport (PSD)
Bogdan Trif – turizmus (PSD)
Natalia Intotero – határon túl élő románok (PSD)
Viorel Ilie – parlamenti kapcsolattartás (ALDE)
Rovana Plumb – uniós alapok (PSD)
Victor Negrescu – európai ügyek (PSD)

Dăncilă: frissítésre van szükség

Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök elmondta, fontos célnak tekinti a kormányzás európai dimenziójának felfrissítését és a stratégiai partnerségi kapcsolatok életbeültetését.

"Néhány tárcavezetői tisztségre több jelölés is érkezett, de a legtöbb esetben egymás javára visszaléptek a kollégák, úgyhogy egy minisztérium élére maradt két jelölt, az esetben a szavazás döntött. Minthogy számomra fontos a kormányzás európai dimenziójának felfrissítése és a stratégiai partnerségi kapcsolatok életbeültetése, ezért úgy döntöttem, hogy változtatok a kormány struktúráján is: az európai alapok minisztériuma önálló intézménnyé válik, és létrehoztam egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget azzal a céllal, hogy életbe ültessük a stratégiai partnerségi kapcsolatokat, főleg az Amerikai Egyesült Államok tekintetében" - nyilatkozta Viorica Dăncilă a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága ülésének végén. 

Hétfőn szavaz a parlament

A parlament két házának vezetősége úgy döntött pénteken, hogy hétfőre rendkívüli ülésszakra összehívja a parlament plénumát, hogy a Dăncilă-kabinet beiktatásáról szavazzon.

A kijelölt minisztereket 8 és 14 óra között hallgatják meg az illetékes parlamenti bizottságok. A plénum 15 órakor ül össze. A kijelölt miniszterelnök bemutatja a kormányprogramot és a kormány javasolt névsorát, amelyet vita, majd szavazás követ - vázolta programot Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke. 

Több jelölt ellen emeltek korábban vádat

A román nyelvű média szerint a listán olyan személyek is találhatók, akik ellen korábban vádat emelt az ügyészség pénzmosás miatt, vagy vizsgálat folyik ellenük korrupció gyanújával. Az üzleti szféráért felelős miniszteri tisztségre javasolt Radu Oprea Prahova megyei szenátor ellen a legfőbb ügyészség 2016-ban emelt vádat adócsalás és pénzmosásban való bűnrészesség miatt.

A kabinetben helyet kapna európai pénzalapokért felelős miniszterként Rovana Plumb is, aki ellen a korrupcióellenes ügyészség vizsgálatot indított tavaly azzal gyanúsítva őt, hogy korábban szintén miniszterként törvénytelenül játszotta át központi állami tulajdonból önkormányzati tulajdonba a PSD elnöke, Liviu Dragnea által gyakran látogatott Belina horgászparadicsomot. Plumb tavaly őszig szintén az európai uniós pénzekért felelős minisztériumot vezette, őt akkor lényegében Mihai Tudose volt kormányfő mondatta le, miután az ügyészség elindította ellene az eljárást.

A romániai németek fóruma az új kormány ellen szavaz

Ovidiu Ganţ, a Romániai Németek Demokratikus Fórumának (RNDF) egyetlen parlamenti képviselője a kormány beiktatása ellen szavaz – jelentette be pénteki közleményében a szervezet.

„A Romániai Németek Demokratikus Fórumának egyetlen parlamenti képviselője a kormány beiktatása ellen szavaz, mert nem tisztázott a kormánykoalíció és a RNDF viszonya azt követően, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyes vezetői 2014-től kezdve rágalmazó kijelentéseket fogalmaztak meg a RNDF címére, és ettől sem a Szociáldemokrata Párt (PSD) sem a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nem határolódott el. A RNDF ugyanakkor nem ért egyet a PSD-ALDE koalíció azon törekvésével sem, hogy módosítsák az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvényeket, és azzal a módszerrel sem, ahogyan a korábbi két kormányt leváltották, mert ezzel politikai bizonytalanságot okoztak és rontották az ország nemzetközi megítélését” – írja a RNDF elnöke, Paul Porr által aláírt közleményben.

Tăriceanu indokoltnak tartja a negyedik miniszterelnök-helyettesi poszt létrehozását

Nem változott a kormányt alkotó miniszterek száma. Ana Birchall miniszterelnök-helyettes, Románia stratégiai partneri kapcsolatainak gyakorlatba ültetéséért felelős miniszter tisztségét azért hozták létre, hogy az adott terület fontosságát hangsúlyozzák, de összességében nem változott a kormányt alkotó miniszterek száma - nyilatkozta pénteken Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.

„Nem lett bokrosabb, a kormányt alkotó miniszterek száma nem változott. Birchall miniszter tisztségét azért hozták létre, hogy hangsúlyozzák az adott terület fontosságát” – nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu a parlamentben.

A PMP ügyvezető elnöke látszatvitára számít a jelöltekkel

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) ügyvezető elnöke bírálta a házbizottságok pénteki döntését a miniszterek parlamenti meghallgatására hagyott időt illetően, és ilyen körülmények között látszatvitára számít.

„Miután a végrehajtó bizottság kifehérítette és nagyon hozzáértőknek állítja be a javasolt minisztereket, a parlamenti többség egy aberráns döntést hozott annak érdekében, hogy elkendőzze a kabinet egyes jövendőbeli tagjának hozzá nem értését: (...) megszabta, hogy egy miniszter meghallgatása legtöbb 30 percig tarthat. Látszatvitára kerül majd sor” – nyilatkozta Tomac a parlamentben.

Hozzátette, ő maga, ezen döntés ellen tiltakozva hagyta el a házbizottságok pénteki együttes ülését.

„Ez szégyentelen arcátlanság nemcsak az ellenzékkel, hanem az egész román társadalommal szemben. (...) Ez alatt a 30 perc alatt meg vagyok győződve, (...) hogy befogják a szánkat, így lehet elkendőzni a hozzá nem értést. Jön néhány miniszter, aki elmond pár dolgot, amiket valószínű Vâlcov mesélt el nekik a pártgyűlésen, és nem adnak időt arra, hogy kérdéseket tegyünk fel” – vélekedett Tomac.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt nyilatkozta pénteken Slatinán, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt kabinetben szinte senki sincs a helyén.

Ludovic Orban, a PNL elnöke szerint a jelöltek alkalmatlanok a tisztségekre

A liberális elnök szerint a javasolt személyek „nem ismerik a rájuk bízott szakterületet”. Orban azt mondja: a helyzet korábban is ez volt, ráadásul a miniszterek is felkészületlenek és „pocsék minőségűek” voltak.

Ludovic Orban szerint Viorica Dăncilát semmilyen érdeme nem minősíti a miniszterelnöki tisztségre, leszámítva azt, hogy „Dragnea szolgája”. Bírálta a kabinet többi tagját is, például Olguţa Vasilescut, aki – meglátása szerint – a kormányprogramba foglaltak 97 százalékát nem teljesítette, de Stănescu kinevezésével is elégedetlen (regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter), mert „az egész ország oda jut, mint Olt megye. Szinte senki sincs a helyén” – hangoztatta Orban.

Úgy véli, Lucian Şova, korábbi távközlési, mostani közlekedési miniszternek „köze nincs a szakmához”, Graţiela Gavrilescu pedig, aki maradt a környezetvédelmi tárca élén, „semmit nem tudott beváltani Románia vállalásaiból, így bírságokat hozott a nyakunkba”. Anton Anton egyetemi tanárról (energiaügyi minisztérium) úgy vélekedett, hogy lehetnek bizonyos ismeretei, de ettől még „nem biztos, hogy meg tudja különböztetni az egyenáramot a váltóáramtól, vagy ki tud cserélni egy villanykörtét”.

Az USR sem támogatja a "Dragnea 3" kormányt

A Dragnea 3 kormányt felkészületlen, feddhetetlenségi problémákkal küzdő miniszterek alkotják, ezért a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem szavazza meg a kabinet beiktatását – tájékoztat a szervezet pénteki közleménye.

„A kijelölt miniszterelnök Dragnea egyik leghűségesebb szolgája. Az USR elítéli ezeket a nevesítéseket és úgy véli, hogy az új kormány csak mélyíteni fogja a romániai válsághelyzetet, és katasztrofális módon fogja képviselni az országot nemzetközi szinten. A Dragnea 3 kormányt felkészületlen, feddhetetlenségi problémákkal küzdő miniszterek alkotják. Az USR a Szociáldemokrata Párt (PSD)–Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által javasolt kormány beiktatása ellen fog szavazni” – szögezi le a közlemény.

Dan Barna pártelnök véleménye szerint ugyanazokat a személyeket keverték az elmúlt három kormányban.

„A bűnügyben elítélt és korrupciós ügyben kivizsgált Dragnea ismét bebizonyította, hogy semmi egyéb nem érdekli, mint hogy befagyassza azokat a bűnügyi kivizsgálásokat, amelyek ellene folynak. Az új kormány gondolkodás nélkül tenni fog azért, hogy az igazságszolgáltatást a PSD-vezér érdekinek rendelje alá” – idézi a közlemény az USR elnökét.

Kapcsolódók

Kimaradt?