FRISSÍTVE - Meghalt Verestóy Attila szenátor

FRISSÍTVE: Elhunyt Verestóy Attila - értesült nem hivatalos forrásokból a Maszol. Úgy tudjuk, a 63 éves Hargita megyei szenátor súlyos betegségben szenvedett, és egy bécsi klinikán kezelték. FRISSÍTÉS: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közölte, hogy a politikus kedd este halt meg. 

„Tudtam, hogy súlyos beteg. Abban reménykedtem, hogy fel tudja venni a küzdelmet a kórral. Rákban szenvedett” – nyilatkozta a Digi24-nek Markó Béla szenátor, az RMDSZ volt szövetségi elnöke. Hozzátette, Verestóy Attila az ország demokratikus intézményeit létrehozó politikusnemzedékhez tartozott.

Porcsalmi Bálint az RMDSZ ügyvezető elnöke a Maszolnak megerősítette: a szenátor hosszas szenvedés után, egy bécsi kórházban hunyt el kedden este.

Az RMDSZ saját halottjának tekinti

„A Szövetség megdöbbenéssel és mély fájdalommal értesült Verestóy Attila halálhíréről. Verestóy Attila szenátorként, az Udvarhelyszéki Szervezet elnökeként életét és munkásságát a magyar közösség szolgálatába állította. Az RMDSZ saját halottjaként tekint elhunyt kollégájára” – közölte szerdán az RMDSZ.

A nekrológ felidézi: Verestóy Attila már a kezdetektől, 1989. december 22-től alapítóként szerepet vállalt a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben. Közösségéért végzett tevékenysége szorosan kötődött a parlamenti munkához, a rendszerváltozást követően mindvégig tagja volt a bukaresti törvényhozói testületnek. 

A közlemény emlékeztet arra is, hogy Verestóy Attila már a kommunizmus megbukása előtt is nagy érdeklődést tanúsított a magyar ügy iránt, elkötelezettsége 1989 előtt a Securitate figyelmét is felkeltette. Telefonját lehallgatták, egyetemi betanítói státusát pedig megvonták tőle. 

„Ilyen volt Verestóy Attila: egy egész életet állított közössége szolgálatába, rendületlenül hitt Székelyföld felemelkedésében. 2008-ban létrehozott Alapítványa pályázatokon keresztül biztosított anyagi támogatást és segítségnyújtást. A Dr. Verestóy Attila Alapítvány filantróp tevékenységének fókuszában a helyi magyar emberek, fiatalok, diákok, egyetemisták, hátrányos helyzetűek, betegek és idősek álltak” – olvsható a nekrológban.

Liviu Dragneát megrendítette a hír

Megrendüléssel értesült Verestóy Attila szenátor halálának híréről - írta Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Ki volt Verestóy Attila?

A volt szenátor és 50 millió eurósra becsült vagyonnal rendelkező üzletember 1954. március 1-én született Székelyudvarhelyen. Nős volt, egy gyermek apja, két unoka nagyapja. Tanulmányait szülővárosában kezdte, a Bukaresti Műszaki Egyetemen tanult vegyészmérnöknek. 1999-ben lett a kémiai tudományok doktora. 1989 előtt gyakorlómérnökként dolgozott Gyergyószentmiklóson, majd Székelyudvarhelyen. Tanársegéd volt a Bukaresti Műszaki Tudományegyetemen, majd a Bukaresti Szervetlen Vegyipari Kutatóintézet tudományos kutatója.

1990-et követően a Nemzeti Megmentési Front tanácsosa, Király Károly alelnök irodája szakértőcsoportjának tagja. 1990. február-májusában az Ideiglenes Nemzeti Egységtanács tagja, a Kisebbségi Bizottság elnöke. 1990-től a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Hargita megyei szenátora, amely időszak alatt többször is volt a szövetség szenátusi frakciójának vezetője. 

Kapcsolódók

Kimaradt?