Így kaphat teljes fizetést napi négy óra munkáért

Teljes fizetésre jogosult az a részmunkaidőben dolgozó alkalmazott, aki egy idős hozzátartozóját gondozza – emlékeztet az avocatnet.ro jogi portál. Ez a lehetőség évek óta létezik, de sokan nem tudnak róla.

A jogosultságot az idősgondozásról szóló 2000/17-es törvény írja elő. A jogszabály szerint a napi 4 órában alkalmazott személy bérének a felét a munkaadója, a másik felét pedig a helyi önkormányzat fizeti ki, ha idős, gondozásra szoruló családtagját ápolja.

Az idősgondozói támogatásban részesülő félnormás alkalmazottat ugyanazok a jogok illetik meg, mint a teljes állásban dolgozó személyeket. Ugyanúgy évi 20 nap fizetett szabadságra jogosult, és a félnormával ledolgozott időszakot teljes állásban ledolgozott periódusként számítják be a nyugdíjába.

Az idős hozzátartozót gondozó alkalmazottnak a helyi önkormányzat szociális osztályánál kell kérvényeznie a támogatást, majd a munkaadójához kell fordulnia szerződésmódosításért. Az igénylés jóváhagyása előtt a polgármesteri hivatal alkalmazottai egy szakorvos bevonásával szociális ankétot végeznek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?